{ "title": "Skolyoz Ameliyatı Sonrası", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/Skolyoz-Ameliyati-Sonrasi-62.jpg", "date": "21.01.2024 03:51:51", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Skolyoz ameliyatı sonrası, Omurga bölgesinde görülen skolyoz eğriliği, omurganın sağa sola ve içeri doğru kıvrımlar oluşturmasından meydana gelen bir rahatsızlıktır. Normal bir kişinin omurgası, boyundan kalça kemiğine kadar düz bir hat şeklinde iner. Bazı skolyoz hastalarında da omurga bakıldığında düz görünmesine rağmen ancak çekilen röntgenlerde skolyozun varlığı tespit edilir. Bu rahatsızlık ergenlik çağında ve gelişmekte olan çocuklarda daha fazla görülmektedir. Skolyoz hastalığı ilerlediği zaman bel ve sırt hastalıkları, kalp, akciğer ve karaciğerde bozukluklar gözlemlenir. İç organlar işlevlerini rahat gerçekleştiremediğinden farklı hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Yapılan müdahale ve fizik tedavilerde düzelme sağlanamaz ise ameliyat yapılır.

Skolyoz ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Skolyoz ameliyatı sonrası, skolyoz eğriliğinin düzelmesi 1-3 yıllık bir zaman dilimini almaktadır. Bu süre içerisinde hasta doktorunun önermiş olduğu fizik tedavilerini kesinlikle aksatmadan düzenli olarak devam ettirmelidir. Ameliyat sırasında eğri olan bölgeye vücutla uyumlu sağ ve sol omurga bölgesine demir çubuk yerleştirilerek omurga eğriliği düzeltildiği için, Uzman hekim ameliyat sonrası eğriliğin düzeldiği kanaatine varır ise hastanın sırt bölgesinde omurganın düz durmasını temin eden demirlerin çıkarılması için yeni bir operasyon düzenlenir. Çıkarılan demirlerden sonra hasta 1 aylık dinlenme süresi geçirerek normal hayatına geri döner.

Skolyoz ameliyatı sonrası hastanın kendisini tam olarak toplaması zaman almaktadır. Skolyoz ameliyatı sonrası düzeltilmiş kemik dokusunun sağlamlığını elde etmesi ve sırta konulan demir ve platin çubukların doğru pozisyonunu kaybetmemesi için 6 aylık dönemde hastanın ağır egzersiz ve spor hareketlerinden uzak durarak belini çarpacak vuracak öne ve arkaya çok şiddetli eğecek hareketlerden kaçınması ve çok dikkat etmesi gerekir. Skolyoz ameliyatı sonrası hastanın özel bir korse giymesi gerekir. Bu korse ile normal hayatına devam edebilir. Hastanın yüksek enerji gerektiren işlerine geri dönmesi aşağı yukarı 3 ayı bulur. Belli bir süre ameliyat bölgesine su değdirilmemelidir. Çünkü skolyoz ameliyatı sonrasında mikropların etkisi ile ameliyatlı bölgede iltihaplar oluşabilir. Ağır kaldırmaktan kesinlikle kaçınılarak beklenmeyen bir durum gözlemlendiğinde derhal doktora başvurulmalıdır.
" } ] }