{ "title": "Skolyoz Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/skolyoz-ameliyati.jpg", "date": "21.01.2024 08:56:24", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Skolyoz Ameliyatı, Omurga bölgesinde göğüs ve bel kısmında görülen bir hastalık olan Skolyoz eğriliği, omurganın sağ, sola ve içeri doğru kıvrımlar halinde eğilmesiyle oluşmaktadır. Normal bir kişinin omurgasına bakıldığında boyunda kalça kemiğine doğru düz bir hattın olduğu gözlemlenmektedir. Ancak skolyoz hastası birinin omurgasına yani bel kısmına bakıldığında sağa, sola ve içeriye doğru eğrilerin oluştuğu gözlemlenmişti hatta kimi hastalarda skolyoz kendi etrafında dönerek kişinde ciddi bel ağrılarına neden olmuştur. Kimi skolyoz hastalarında omurga düz olarak durmaktadır ancak birtakım tahlil ve çekilen röntgen filminde ortaya çıkmaktadır. Skolyoz rahatsızlığı erginlik çağında olan ve gelişmekte olan çocuklarda daha fazla görülmektedir. Böylesi durumlarda aile çocuğun rahatsızlığına azami dikkat göstermelidir. Skolyoz hastalığı erken teşhis edildiği taktirde hastalar üzerinde %100'de %100'e varan tedavi başarılara elde edilmektedir. Hakeza zamanında teşhis edilmeyen skolyoz hastalığının tedavisi oldukça zordur ve ilerlemiş bir hal almıştır. Yetişkinler üzerinde gözlemlenen skolyoz da bel ve sırt ağrılara gittikçe artar ve kalp, akciğer ve karaciğerde bozukluklar gözlemlenir ilerleyen skolyoz nedeniyle iç organlar işlevini rahat gerçekleştirmediğinden farklı hastalıkların oluşmasına etken oluşturmaktadır. Çocuklarda görülen skolyoz ise çocuğun gelişimini yavaşlatmakla başka hastalıkların ortaya çıkmasına sebebiyet vermektedir. Bu skolyoz rahatsızlığı eğer müdahaleler ve fizik tedavileri ile düzeltilmez ise kesinlikle ameliyat gerçekleşmektedir. Ameliyat gerçekleşmedi takdir de omur ilik zedelenerek felç olacak düzeyde problemler ortaya çıkarabilmektedir.

Skolyoz Ameliyatı Operasyonu

Skolyoz fizik tedavisi ile düzeltilmediği takdir de bu defa gözlem altına alınan hasta da 40 derecelik açılar ile gözlemlenen eğir ciddi bir problem doğuracağından kaynaklı olarak açık bel bölgesinde ameliyat gerçekleştirilir. Uzman hekim tarafından eğir olan bölgeye doğru iki vücutla uyumlu demir çubuk sağ ve sol omurga bölgesine yerleştirilerek omurgadaki bu demirler yardımı ile hasta zamanla yapılan fizik tedavilerinin etkisiyle zamanla 40-45 derecelik açılı eğrilik sırt bölgesine doğru zamanla yaklaşarak omurga eski sağlığına kavuşur. Böylelikle omurga düzelerek eğrilik zamanla kaybolacaktır. Ancak bu eğriliğin düzelmesi ameliyat sonrasında 1-3 yıl gibi uzun bir süre devam etmektedir. Bu dönem içerisinde hasta kesinlikle ama kesinlikle Uzman hekimin bildirmiş olduğu fizik tedavileri kısa zaman içerisinde vücudun kendisini toparlaması amacıyla harfiyen yapmalıdır. Uzman hekim skolyoz eğriliğinin uygun şekilde düzeldiği kanaatine varınca tekrardan bir operasyon geçiren hastanın sırt bölgesinde, omurganın düz durmasını sağlayan demirleri yerinde çıkartır. Böylelikle çıkartılan demirlerden sonra tekrardan ameliyat bölgesi kapatılır. Yaklaşık olarak 1 aylık bir zaman dilimi içerisinde hasta dinlenerek ameliyat bölgesindeki dikişler sökülür ve hasta normal hayatına döner.

Skolyoz Ameliyatı Sonrası

Ameliyat sonrasın hasta zaman içerisinde kendini toparlar ancak ameliyatın sonrasına hasta ameliyat bölgesine su değdirmeyerek ani hareketlerden kaçınmalıdır. Ani hareketler kişinin canının yanmasına sebep olmakla birlikte, ameliyat sonrasına mikropların etkisi ile ameliyat bölgesinde iltihap oluşabilir. Böylesi bir durumla karşılaşmamak amacıyla ameliyat sonrasında hasta kesinlikle yaşamına ve sağlığına dikkat etmelidir. Ağır kaldırmamalıdır. Beklenmedik bir durum gözlemlendiği taktirde konu Uzman hekime acil olarak bildirilmelidir.
" } ] }