{ "title": "Tendon Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/tendon-ameliyati-8087.jpg", "date": "20.01.2024 06:20:44", "author": "ömer faruk KARAÇOR", "article": [ { "article": "Tendon Ameliyatı; tendon ön koldan ele doğru uzanan ve parmaklarımızın kemik uçlarına yapışık konumda bulunarak parmaklarımıza katlanma hareketi sağlayan borumsu kas yapılarıdır. Fleksor kaslaın uzantısı olduğunda Flaksor tendon denilir. Parmaklara giden iki Flaksor tendon vardır, birisi parmağın en uç noktasındaki kemiğe bağlıdır ve daha derinden gider, diğeri ise orta kemiğe bağlı ve daha yüzeyseldir. Parmaklarda Pulley adı verilen tünellerden geçerler, bu tüneller tendonların kemikten uzaklaşmamasını sağlar.

Anestezi: Ameliyat için genel veya lokal anestezi uygulanıyor, lokal anestezi olursa koltuk altından uygulanıp bütün kol uyuşmuş oluyor.

Ameliyat safhası: Herhangi bir derin kesilmeli ve delinmeli kazalarda işlevini kaybetmesi durumunda ameliyat zaruriyeti doğar. Ameliyatta kopmuş olan tendonlar karşılıklı birleştirilerek dikilir ancak tendonlar ve damarlar birbirine çok yakın olmasında dolayı mikrocerrahi uzmanı tarafından yapılması daha uygundur. Ameliyatta belirli bir süre yoktur, yara durumuna göre değişiklik gösterir. Ameliyat yerine mutlaka 3-4 hafta atel yapılır.

Tendon Ameliyatı Sonrası

Ameliyattan sonra 1,3,6 ve 12 aylarda kontrol yapılır. Yaklaşık iki hafta içinde fizik tedavi başlanmalıdır, fizik tedavi bu ameliyatın olmazsa olmazıdır. Pek nadir rastlansa da Tenodez oluşabilir, yani tendonlar mükemmel bir şekilde dikilmiş olsa dahi çevre dokulara yapışabilir ve bu durumda küçük bir cerrahi müdahale ile o yapışıklıklar yok edilir. Dikiş yerlerinde tamamen ya da kısı Nekroz (Doku ölümü) olabilir ve yara açılabilir, daha çok tütün ürünleri kullananlarda olur bu da pansuman sürecini uzatmaktan başka bir zarar vermez.
" } ] }