{ "title": "Tırnak Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/tirnak-ameliyati-5517.jpg", "date": "19.01.2024 12:22:27", "author": "Kadem Atay", "article": [ { "article": "Tırnak ameliyatı; Tırnaklar, vücudumuzun çok hassas bölgeleri arasında ye almaktadır. Herhangi bir kapı sıkışması veya bir kaza sonucu hasar gördüklerinde, kişiye dayanılmaz acı verir. Tırnak ameliyatı genellikle baş parmak ve seçe parmakta meydana gelmektedir. Tırnağın yanlış kesilmesi sonucu içe doğru uzaması ile yürümede birtakım zorluklar görülür ve acı his edilir. Bu durumun ilerlemesi parmakta şişme ve kanamaya neden olur. Bununla beraber, kişi günlük faaliyetlerini yerine getirmekte zorlanır. Bu rahatsızlığı ilerlemesinde tek çözüm yolu ameliyattır. Eğer parmakta iltihaplanma ve şişme meydana gelmiş ise ayak bilek kısmından uyuşturularak, batma meydana gelen tırnak, doktor tarafından çekilir. Çok kısa süren bu operasyonda önemli olan, ameliyattan sonra ayak temizliğine önemli ölçüde önem vermektir.

Atak mantarları da tırnak ameliyatını gerektiren bir nedenlerdendir. Belirti vermeden yavaş yavaş ortaya çıkan bu tırnak mantarlar, genellikle diyabet hastalarında görülür. Hızlı bir şekilde ilerleyerek tırnakta yayılma şeklinde ortaya çıkıp enfeksiyona neden olurlar. Daha da ilerlemesi, parmakta kangrene kadar götürür. Bu hastalığın tedavisi tırnak ameliyattır. Tırnak anestezi uygulanarak yerinden alınır. Ancak bu durum kangreni durdurmaya yetmiyor. Eğer iyileşme görülmüyor ise doktor parmağı ameliyat ile kesilmek zorunda kalır.

Yaşlılık, bağışıklık sisteminde yavaşlama oluşması veya tırnaklarda meydana gelen zayıflık ve kalınlaşmada tırnak ameliyatını gerektirecek hususlar arasındadır. Tırnakta kırılganlık ile meydana gelen çatlaklıklar, tırnakların kırıldığı yerden ete doğru ilerlemesine sebebiyet vermektedir. Bu durum, tırnak batması gibi benzer sonuçlara sebep olmaktadır. Batmanın engellenmesi ve tırnağın eski haline dönmesi için tırnak ameliyatı gerekmektedir. Kalınlaşan tırnak ise genellikle yaşa bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Tırnağın aşırı bir şekilde kalınlaşmasından dolayı, ayakkabı giyiminde zorlanma ve yürümede zorlanmak gibi sorunlar yaşanır. Bu durumda cerrahi operasyon ile inceltilebilir. İlerlemiş durumlarda ise tırnak ameliyatı ile bu sorun kesin çözülmüş olur.

Tırnak ameliyatından sonra dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlar; el ve tırnak temizliği, ameliyat sonrasında, kişisel bakım ürünleri (Havlu, tırnak makası gibi) başka biriyle paylaşılmamalı, düzenli olarak pansuman yapılmalı, çorap sık sık değiştirilmeli, ayakların hava alması sağlanmalı, doktorun ön gördüğü süreler içerisinde antibiyotik kullanımına devam edilmeli ve en önemlisi, kaliteli ayakkabılar tercih edilmelidir.
" } ] }