{ "title": "Tiroid Bezi Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/tiroid-bezi-ameliyati-8085.jpg", "date": "19.01.2024 08:10:45", "author": "Özge Koçak", "article": [ { "article": "
Tiroit bezi ameliyatı, tiroit bezinin çok büyük olduğu yani büyük bir guatrın olduğu veya guatrın etraftaki dokulara baskı yaptığı durumlarda ve büyük bir nodülü olan, nodülde kanser veya kanser şüphesi olan hastalarda yapılmaktadır. Graves hastalığı adı verilen tiroit be­zinin çok çalıştığı hastalarda bez büyükse tiroit bezi ameliyatı yapılır. İçerisinde nodül olmayan düz ve küçük bir iyi huylu guatrda veya küçük bir nodülde ve bezi çok büyük olmayan Graves hastalarında ameliyat yapılmamaktadır. Bu konuda karar vermek ve muayene olmak için öncelikle bir endokrinoloji uzmanına başvurulmalıdır. Endokrinoloji uzmanı bu konuda sizi yönlendirecektir ve tedavinize ka­rar verecektir.

Ameliyatta tirot bezinin ne kadarı alınır?

Tiroit bezi ameliyatının tipi ve bezden alınacak miktar hastalığın durumuna, hasta­nın yaşına, nodulun tipine ve iyi huylu olup olmadığına bağlı olarak bezin ne kadar alınacağı değişir. Tiroit kanseri, çok nodüllü guatr veya Graves hastalarında tiroit bezinin tama­mına yakını alınmaktadır. Fakat bezin hepsi alınmaz. Tiroit bezi ameliyatı sonrasında tiroit bezinden alınan parça patolojiye gönderilir. İncele­me sonrasında eğer kanser varsa veya kanser şüphesi ortaya çıkarsa eğer operatör doktor bezin ta­mamını ameliyatla alır. Fakat bazen nodulun kanser olmadığı saptansa bile ameliyat sonrasında bezin başka bir yerinde ufak bir kanser teşhisi konulursa eğer bu durumda yapılacak ikinci bir ameliyatla geri kalan tiroit parçası da alınır.

Tiroit bezi ameliyatı hangi hastalara uygulanıyor

Tiroit hastalıklarında cerrahi tedaviyi, üç grup hasta olarak inceleyebiliriz. İlk grubu, tiroit kanseri olduğu iğne biyopsisi ile kanıtlanmış olan veya yapılan biyopsi patolog sonucunda kanser açısından şüpheli olarak değerlendirilmiş olan hastalar oluşturmaktadır.

İkinci grupta, boyut nedeniyle belirtileri oluşan veya kozmetik sorun yaratan nodülleri olan hastalar bulunmaktadır. Kanser olduğu belirlenmemiş ve bu nedenle izlem kararı verilmiş nodülü olan hastalarda, nodüllerin çapının giderek büyümesi ameliyat kararı verilmesine neden olmaktadır.

Üçüncü grubu ise tiroit bezinin fazla miktarda hormon ürettiği hastalar oluşturmaktadır. Bu hastalarda durum ilaç veya radyoaktif iyot ile tedavi edilemezse veya tedaviden sonra tiroit tekrarlarsa bu hastalara ameliyat önerilmektedir. Ayrıca ilaç ve radyoaktif iyot tedavisinin yan etkisi sonucu ortaya çıkan hastalarda veya gebelik gibi bu tedavilerin uygulanamayacağı hastalarda da yine cerrahi müdahale öncelikli hale gelmektedir.

Tiroit bezi ameliyatında nasıl bir işlem uygulanıyor

Tiroit bezi ameliyatlarında temel olarak hormon üreten tiroit bezinin hacminin küçültülmesi vardır. Bu sayede hastaların büyük bir kısmında ameliyat sonrasında tiroit fonksiyonları normale dönmüş oluyor. Ancak küçük bir kısmında hipertiroidii tekrarlanabiliyor ve bu tedavide sorun yaratabiliyor. Geride kalan tiroit dokusunun yeterli hormon üretememesi durumunda ise hipotiroidi ortaya çıkabilmektedir. Ama bu komplikasyon oluşumu son derece düşük ve bir ilaçla kontrol etmek mümkün olduğu için sorun yaratmamaktadır. Artan deneyim, yeni enerji kaynakları olmak üzere güncel teknolojik gelişmeler tiroid bezi ameliyatlarının daha da güvenli olarak yapılabilmesini sağladı. Bu durum da son yıllarda nüksetme olasılığını sıfırlayan total tiroidektom dediğimiz tiroit bezinin tamamının çıkartılması ameliyatı daha çok tercih edilir hale geldi.
" } ] }