{ "title": "Topuk Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/Topuk-Ameliyati-29.jpg", "date": "18.01.2024 22:52:57", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Topuk ameliyatı, kalkaneus denilen topuk kırıkları yüksekten düşme veya trafik kazası gibi nedenlerden sonra oluşan kırıklardır. Topuk kırığında topuk kemiği yüksekliğini kaybederek, genişler ve bu duruma bağlı olarak çevredeki damar, sinir ve tendonlara baskı gerçekleşir. Gerekli tedavi uygulanmadığında ayağın içe ve dışa doğru olan hareketleri kısıtlanır ve ağrılar oluşur. İdeal olan tedavi şekli topuk yüksekliğinin sağlanmasıdır. Topuk ameliyatı uygulanması gereken durumlarda 1 hafta 10 gün beklenerek, şişliğin geçmesi sağlanmalıdır. Bu süre içerisinde ayağa basınç uygulanmamalıdır.

Topuk ameliyatı nasıl yapılır?

Topuk kırıklarında en fazla karşılaşılan durum tarsal kemik kırıklarıdır. Topuk kırıklarının %80'i topuğun arka eklem yüzünü ve subtalar eklem bütünlüğünü etkileyen eklem içi kırıklardır. Bu kırıklar klinik sonuçları bakımından oldukça problemli kırıklardır. Topuk bölgesi vücudun yükünü taşımada önemli bir yere sahip olduğundan kırıkla birlikte ağır bir travmaya maruz kalır.3 haftayı geçen kırıklarda yer değiştiren kırık parçalarının redüksiyonu sırasında daha fazla doku disseksiyonu ve kısalan deri örtüsünün redüksiyon sonrası gerilmesi nedeni ile cilt nekrozu artar. Fazla yer değişimi gösteren kırıklar ile eklem yüzeyinde 2 mm ya da daha fazla basamaklanma yapan topuk kırıkları kesinlikle cerrahi yöntem ile tedavi edilmelidir.

Topuk ameliyatı için oluşan şişliğin inmesini sağlamak amacı ile topuk kırığı oluşur oluşmaz, ayak kompresyon bandajına ya da basınçlı ayak pompasına koyulur. Röntgen, bilgisayarlı tomografi ve MRG ile kesin analiz yapılır ve tanı koyulur. Topuk kırıkları sıklıkla yüksekten düşme neticesinde oluştukları için, topuk kemiği ciddi bir şekilde ezilir. Günümüzde topuk kırıklarında en öenmli ve kesin tedavi şekli topuk ameliyatıdır. Ameliyat ile tedavi edilen topuk kırıkları 2 aylık bir süreç ile hastanın sağlıklı ayak yapısına kavuşmasını sağlar.

Eskiden topuk kırıklarında ameliyat ile tedaviden kaçınılırdı. Çünkü topuk kırıkları ortopedistlerin tedavi etmekte en zorlandıkları kırıklardandır. Topuk kırıklarında ciddi bir ezilme ve ayrışma söz konusu olduğu için topuk ameliyatı en etkili yöntemdir. Topuk ameliyatı sonrası topuk kemiğinin kaynaması 6-12 haftalık bir süreci kapsamaktadır. Bunlar çok ciddi kırıklardır ve bu maksimum süredir. Daha az ezilme olan durumlarda bu süre 4-6 hafta kadardır. Topuk kırığının üzerinden çok uzun süre geçmiş olsa bile hatta yanlış tedavi yöntemleri uygulanmış olsa dahi sonradan da topuk ameliyatı yapılabilmesi mümkündür. Tabi ki sonradan yapılan topuk ameliyatı kırığın ilk oluştuğu zamandaki kadar kolay değildir, fakat yine de çok iyi sonuçlar alınmaktadır.

Topuk ameliyatı sonrası hasta hemen kalkamaz ve bir süre yere basamaz. Tam olarak iyileşmemiş bir ayağın üzerine yük bindiğinde yeni komplikasyonlar ortaya çıkar.
" } ] }