{ "title": "Topuk Dikeni Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/topuk-dikeni-ameliyati(1).jpg", "date": "19.01.2024 01:33:15", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Topuk Dikeni Ameliyatı, Tıp dilinde plantar fassitis denilen topuk dikeni kişinin sabah yataktan kalkıp ilk yürümeye başladığı andan itibaren topuğunun içinde aşırı derecede ağrı hissetmesi ve birkaç adım yürüdükten sonra bu ağrının kendiliğinden geçmesi durumudur. Topuk dikeni bir kemik problemidir ve daha çok kadınlarda görülen bir rahatsızlıktır. Topuk dikeni fazla ayakta durulması gereken işlerde çalışan kişilerde, ayak kavsi aşırı derecede yüksek olanlarda, fazla yürüyenlerde ve aşırı kilolu kişilerde daha sıklıkla görülür. Kişiyi oldukça rahatsız eden topuk dikeni tedavi edilmezse kronik bir hastalığa dönüşebilir. Topuk dikeni rahatsızlığı, kişinin yürüyüşünü şeklini değiştirebilir, kalça, sırt ve diz yapısını da olumsuz anlamda etkileyebilir.

Topuk dikeni ayak cerrahisinde oldukça çok rastlanan bir durumdur. Topuk dikeni tedavilerinde ilk olarak germe egzersizleri yapılır, kişiye özel tabanlıklar kullanılır, antienflamatuvar ilaçlar reçete edilir ve son olarak bu tedavi yöntemlerini fayda göstermediği durumlarda kasların kasılması ile topuk bölgesindeki sinirlerinde sıkıştığı için başvurulan yöntem topuk dikeni ameliyatı olur.

Topuk dikeni ameliyatı nasıl yapılır?

Topuk dikeni ameliyatları hastanın topuk kısmında bulunan kas ve sinirlerin gevşetilmesi için yapılır. Kapalı veya açık tekniklerle yapılabilir. Topuk dikeni ameliyatı lokal anestezi altında yaklaşık yarım saat gibi kısa bir sürede yapılabilen ve hiçbir riski bulunmayan bir ameliyattır. Ameliyattan sonra hastalar 1 gün hastanede kaldıktan sonra evine taburcu edilir ve hastanın yaklaşık 2 hafta kadar dinlenmesi önerilir. Ameliyat olan hastalar bu süre zarfında ayak topuğuna baskı yapmamalıdır. Dinlenme dönemi bittikten sonra hastalara 6 hafta boyunca doktorların önerdiği ameliyat sonrası ayakkabılarını yemeleri söylenir. Topuk dikeni ameliyatı olan kişiler yaklaşık üç ay sonra normal yaşantısına dönebilir ve günlük aktivitelerini yapabilirler.

" } ] }