{ "title": "Tüp Mide Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/tup-mide-ameliyati.jpg", "date": "20.01.2024 08:50:45", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Tüp mide ameliyatı, obezite tedavisinde kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu ameliyatın amacı mide hacminin daraltılmasıdır. Midenin 100 mililitre hacmi kalacak şekilde yaklaşık olarak 2/3 'ü dikey olarak kesilerek çıkarılır.

Tüp mide ameliyatının en önemli etkisi küçük bir mide hacmi ile daha az besin tüketerek erken doyuma ulaşmaktır. Doyma hissi, mide duvarının gerilmesi ile olur. Yani mide yeteri kadar doyduktan sonra mide duvarı gerilmeye başlar. Gerilme sayesinde beyne doygunluk sinyali gider. Böylece yeme eylemi tamamlanır. Tüp mide ameliyatı sonrası midenin hacmi küçüldüğü için az miktarda besin sayesinde mide duvarında gerilmeye başlar ve hissi erkenden gelir.

Tüp mide ameliyatı vücut kitle indeksi 35'ten fazla olan, şeker hastalığı ve alkol bağımlılığı olmayan hastalar için uygulanır. Bununla birlikte süper obez kategorisine giren vücut kitle indeksi 55'ten fazla olan hastalar içinde ilk aşama ameliyatı olarak uygulanır. Vücut kitle indeksi kg cinsinden vücut ağırlığının metre cinsinden boyun ölçüsüne bölünmesi ile hesaplanır.

Tüp mide ameliyatında 2 farklı şekilde kilo kaybı olmaktadır. Bunlar mide hacminin küçültülmesi ile oluşan hacimsel kısıtlanma ve mide hareketlerinin azaltılması ile olmaktadır. Ameliyat ile mideden alınan parçanın içinde ghrelin adı verilen maddeyi üreten mide dokusu da bulunmaktadır. O dokunun çıkarılmasıyla midede hormonsal anlamda bir değişiklik yaşanacaktır. Bu değişiklik ile kilo verme işlemi başlayacaktır. Tüp mide ameliyatını takip eden 1-2 yıllık dönemde fazla kilolarının %30 ile %40 oranında verebilmeleri mümkündür. Örneğin tüp mide ameliyatına girmeden önce 120 kg olan bir hastanın ameliyat sonrası 45-55 kg arasında kilo vermesi mümkündür.

Tüp mide ameliyatında laparoskopi adı verilen kapalı yöntem uygulanır. Laparoskopi, deliklerle göbeğin içine yerleştirilen optik tüp laparoskop ile yapılır. Laparoskop bir video kamera sistemine bağladır ve karın içindeki görüntü monitör ekranına yansıtılır. Laparoskop karın içindeki herhangi bölgelere yönlendirilerek monitörden izlenir. Tüp mide ameliyatında göbek içerisine girmek için en büyüğü 12 mm en küçüğü 5 mm olan 6 tane delik açılır. Delik açma işlemi tek kullanımlık özel malzemelerle yapılır. Ameliyat sonrasında mide muz şeklinde bir tüpü andırdığı için adı tüp mide ameliyatı olarak geçer.

Mide kesesinin iyileşmesini sağlamak için ameliyat sonrası ilk 3 ay 4 aşamada izlenir.
Tüp mide ameliyatı sonrası hastanın kaybettiği kilolarını geri alma ihtimali düşük de olsa bulunmaktadır. Fakat ameliyat öncesi kiloya dönme olasılığı %1 kadar düşük bir ihtimaldir.
" } ] }