{ "title": "Varis Ameliyatı Sonrası", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/Varis-Ameliyati-Sonrasi-18.gif", "date": "21.01.2024 09:38:16", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Varis ameliyatı sonrası; her ameliyattan sonra çeşitli komplikasyonlar gelişebilir, bu komplikasyonlar hastanın yaşına, ameliyat yerine, büyüklüğüne, kullanılan teknolojik cihazların en son teknolojide olması, ameliyatı yapan ekibin teknik donanım ve tecrübesine göre değişen birçok faktöre bağlıdır ve her hastada görülme ihtimali bulunmaktadır.

Varis ameliyatı sonrası meydana gelen komplikasyonlar
Varis ameliyatı sonrası iltihaplanma meydana gelebilir. Varis ameliyatında çok yerden kesi yapılmaktadır böylece cildin koruyuculuğu bozulmuş olur, cildinin bütünlüğünün bozulduğu her durumda yaralanma alanından mikrop girerek iltihaplanmaya neden olabilir. Ameliyatla cilt kesiğinden kaynaklı iltihaplanma daha seyrektir çünkü ortam sterildir ama buna rağmen her ameliyattan sonra iltihap riski bulunmaktadır. Bütün ameliyatlardan sonra meydana geldiği gibi varis tedavisi ameliyatla yapıldığında ameliyat ya da dikiş yerinden mikrop girerek ameliyat bölgesinde iltihap ya da apseye neden olabilir, bütün ameliyat sonrası iltihaplanmaları gibi varis ameliyatı sonrası görülen iltihapta da antibiyotik tedavisi ve istirahat önerilmektedir. Ayrıca yara yerlerindeki dikişler alınarak iltihabın akması sağlanır. Genellikle ciddi sorun yaşanmadan tedavi edilmektedir.

Varis ameliyatı sonrası, damarların olduğu bölgede sertlikler ve kahverengimsi renkler görülmektedir. Bu tür oluşumlar gayet normaldir. Hastanın ameliyat sonrası en çok dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Sürekli olarak ayakta hareketsiz durmaktan kaçınmalıdır. Bacaklara sıcak su tutmamak şartıyla banyo yapılabilir. Her gün düzenli olarak 1 saat boyunca yürüyüş yapmalıdır ve eğer ayakta şiş meydana gelirse mutlaka ayakları havaya kaldırıp bir süre beklenmelidir.

Varis ameliyatı sonrası antibiyotik kullanılması gerekir. Doku içinde meydana gelen bu mikrobik durum bazen cilt altından ilerleyerek selülit veya lenfanjit denilen durumun ortaya çıkmasına neden olabilir. İltihabın bu şekilde ilerlenmesi durumunda daha etkili antibiyotikler ve tercihen ağızdan değil kalça veya damardan yapılan antibiyotikler kullanılmaktadır.

Ameliyat sırasında kullanılan malzemelerin steril olması çok önemlidir. Ameliyathanelerin maksimum seviyede steril olmasının temel mantığı bu tür ameliyat sonrası yara enfeksiyonlarının en aza indirilmesidir. Sonraki aşamalarda uygulanan pansumanlarında uygun ortam ve malzemelerle yapılmaması durumunda enfeksiyon riskini artırabilen uygulamalardır.
" } ] }