{ "title": "Varis Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/varis-ameliyati.jpg", "date": "21.01.2024 00:41:16", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Varis ameliyatı, varis tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Varis ameliyatına alternatif olarak lazer, radyofrekans gibi ameliyatsız yöntemler de bulunmaktadır.

Varis oluşumu toplardamarlardaki kapakların iyi çalışmamasından kaynaklanır. Bacak toplardamarlarında kan akımı kalbe doğru olmalıdır. Ancak yer çekimi sebebiyle damardaki kanı aşağı doğru çeker. Toplardamarlardaki bu kapaklar bir sibop görevi gördükleri için kanı yukarı doğru yönlendirir ve kan aşağıya doğru gitmez. Varis hastalarında toplardamarlardaki bu kapaklar görevini tam yapamadığı için kan ayaklarda birikmeye başlar. Biriken kan kendi ağırlığı ile normal toplardamarları genişletir ve varis oluşumuna yol açar.

Ameliyat Nasıl Yapılır?

Varisler büyüklük ve oluşumlarına göre çeşitlendirilir. Her varisin tedavisi birbirinden farklıdır. Cerrahi müdahalenin gerekip gerekmediği varis incelenerek, çeşidine göre karar verilir. Kılcal varisler deriden çıkıntı yapmayan, saç kılı inceliğinde olan varislerdir. Kırmızı mor karışımı bir rengi vardır. Her 10 insanın 5-6'sında sıklıkla görülür. Bacaklarda çok küçük bir alanda birkaç tane olabileceği gibi her iki bacakta çok yaygın olabilir. Orta boy varisler deriden çıkıntı yapan kıvrımlı varislerdir. Çapları 2-3 mm arasında değişmektedir. Genellikle ağımsı yapıda dizin arka kısmında bulunurken bacağın her yerinde de görülebilir. Büyük varisler ise ciltten bariz çıkıntı halinde elle dokununca hissedilebilen varislerdir. Çapları 3 mm'den büyüktür. Kesinlikle hastalık olarak tanımlanan varislerdir ve mutlaka ameliyat ile tedavi edilmesi gerekir. Varis ameliyatını damar cerrahı ya da damar hastalıklarıyla uğraşan genel cerrahi uzmanları yapmaktadır. Ameliyat genel ya da lokal anestezi yöntemi kullanılarak yapılır. Ameliyat esnasında tedavi edilen damarı ultrason ile görmek ve değerlendirmek mümkündür. Varis ameliyatında kullanılan 2 adet yöntem vardır.
Ameliyat Sonrası

Her iki yöntem sonucunda da damarların olduğu bölgede sertlikler ve kahverengimsi renkler görülebilir. Bu durum gayet normaldir. Hastanın ameliyat sonrası en çok dikkat etmesi gereken birkaç nokta vardır. Sürekli olarak ayakta hareketsiz durmaktan kaçınmalıdır. Bacaklara sıcak su tutmamak kaydıyla banyo yapabilir. Her gün düzenli olarak 1 saat boyunca yürüyüş yapmalıdır ve eğer ayakta şiş oluşursa mutlaka ayakları havaya kaldırıp bir süre beklemelidir.
" } ] }