{ "title": "Whipple Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/Whipple-Ameliyati-25.jpg", "date": "23.01.2024 03:11:56", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Whipple Ameliyatı ilk defa 1930'lu yıllarda Allan Whipple tarafından tanımlanmış, ancak, 1960-1970'li yıllarda Whipple ameliyatı nedeniyle hastaların% 25 civarı cerrahi sebeple ölmüştür. O yılların deneyimi ile bu ameliyatı önermekten çekinen bazı doktorlar, halen hatırlanmaktadır. Sonraki yıllarda Whipple cerrahisinden iyi sonuçlar alınması yönünde çalışmalar yapılmış, bu çalışmalar faydasını göstermiş ve günümüzde Whipple ameliyatı son derece güvenli bir operasyon haline gelmiştir. Seçilmiş olan birkaç cerrahı prosedürün çok sayıda uygulanması ile yapılan ve üçüncü basamak sağlık kurumlarında uygulanan, ameliyat nedeniyle görülen ölüm oranı günümüzde %4'ün altına kadar düşmüştür. (Bu ameliyat için sağlık merkezi ve cerrah tecrübesinin çok büyük önemi vardır.)

Whipple Ameliyatının Uygulanması: Ameliyat esnasında pankreasın başı, safra kanalının bir bölümü, safra kesesi ile duodenum alınır. Bazı durumlarda ise midenin bir kısmı da alınabilir. Bunların alınmasından sonra, geride kalan pankreas, safra kanalı ile bağırsak gastrointestinal sekresyonları bağırsağa geri yönlendirmek amacıyla bağırsağın içine dikilir.

Whipple Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Whipple Ameliyatı Sonuçları: Ameliyat çoğunlukla pankreasın iyi huylu olması ya da düşük dereceli kanserli hastalar için iyileştirici oluyor. Pankreas adenokarsinoması için ameliyattan beş yıl sonra genel sağ kalma oranı yaklaşık% 20'dir. Lenf düğümlerine kanser yayılmayan hastalar için bu oran %40 civarıdır. Yalnızca kemoterapi ile tedavi edilen pankreas adenokarsinomalı hastalarda ise sağ kalım oranı beş yılda%5'ten daha azdır. Pankreas adenokarsinomalı hastaları için ameliyata kemoterapi ve radyasyon terapisi ilave edilmesi hayatta kalma oranını %10 artabilmektedir.

Whipple Ameliyatı Sonrası Görülen Sorun ve Komplikasyonlar
Whipple Ameliyatının Uzun vadeli Yan Etkileri Nelerdir?
" } ] }