{ "title": "Yağ Aldırma Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/yag-aldirma-ameliyati.jpg", "date": "19.01.2024 23:59:39", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Yağ aldırma ameliyatı, vücudun herhangi bir bölgesinde birikmiş yağ kütlelerinin vakum yöntemi ile alınması işlemidir. Tıp dilinde liposuction olarak adlandırılır. Yağ aldırmada asıl amaç sporla ya da özel diyetlerle verilemeyen birikmiş bölgesel yağların alınmasıdır. Bir zayıflama yöntemi olmadığı için obez ya da obeze yakın aşırı kilolu kişilerin yağ aldırma ameliyatı ile estetik bir görünüşe sahip olması mümkün değildir. Gelişen teknolojik yöntemler ile hastadan 7 ile 9 kilo arasında yağ alınabilmektedir. Bölgeden çekilen yağ, o bölgede bulunan yağ hücrelerini azalttığı için tekrar kilo alma durumunda o bölgede eski görüntüye oranla yağlanma olmayacaktır. Yeniden yağ hücre sayısı artamaz ama hücre yapısı büyüyebilir. Örneğin 100 birimlik yağ hücresi olan vücutta ameliyat sonrası 30-40 birim yağ hücresi kalır. Ameliyat sonrası 100 birime tekrar ulaşabilmesi için hastanın yaklaşık 10-15 kilo alması gerekir.

Yağ aldırma ameliyatı bölgesel şekil bozukluğuna yol açan yağ birikimleri olan, normal kilo ve boydaki erişkinlerin bu sorunlarını düzeltici ameliyatıdır. Deri elastikiyeti iyi olan 18 yaş üstü kadın ve erkek tüm kişilerde uygulanabilir. Ayrıca jinekomasti adı verilen genç erkeklerde meme büyümesi şeklinde görülen rahatsızlığı tedavi etmek için de kullanılır. Çok sık görülmese de boyun germe, karın germe ve meme küçültme ameliyatlarından sonra işlem yapılan bölgenin daha iyi şekillenmesini sağlamak ve rötuş yapmak için de tercih edilir. En sık karın ve bel çevresi, kalçalar, uyluk iç ve dış yanı, dizlerin birbirlerine bakan yüzleri, boyun ve üst kol bölgelerinde uygulanmaktadır. Bu bölgelerin yanı sıra bacakta diz altında kalan kısımlarda ve popo bölgesinde de tercih edilir.

Yağ aldırma yöntemleri 4 grupta toplanmaktadır. Bunlar:
Yağ Aldırma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Yağ aldırma ameliyatı öncesinde işlem yapılacak alan küçükse lokal anestezi, daha büyük alanlarda operasyon yapıldığında ise genel anestezi tercih edilir. Ameliyat öncesinde işlem yapılacak bölgeler hastanın görebileceği şekilde işaretlenir. Yağ aldırma ameliyatının kapsamına bağlı olarak, işlem 45 dakikadan 3-4 saate kadar sürebilir. Bölgeye, yağların parçalanmasını kolaylaştırıcı adrenalin ve anestezik formülü içeren özel bir karışım enjekte edilir. Daha sonra bölge üzerinde 3-5 milimetre uzunluğunda birkaç kesiler açılır. Metal kanül adı verilen emici aletle kesilerden bölgeye girilir. Kakülün arkasına negatif basınç ünitesi bağlanır ve negatif basıncın oluşturduğu etkiyle yağlar istenen oranda yağlar çekilir. İşlem sonrası açılan kesilen estetik dikişlerle dikilir.

Yağ Aldırma Ameliyatı Sonrası

Ameliyattan yaklaşık 4 saat sonrasında hastalar evlerine gönderilir. Operasyon yapılan bölgede 6 saat sonra hafif ağrılar ve küçük morluklar gözlemlenebilir. Uyuşukluk, şişlik, hafif ağrılar bir süre daha devam edebilir. Oluşan morluklar ortalama 3 hafta içinde tamamen kaybolmaktadır. İlk muayene ameliyat sonrası 2 ya da 3. Gün yapılır. Bu muayenede takılan bandajlar açılarak hastaya özel bir korse giydirilir. Korse ortalama olarak 4 hafta süreyle hastanın üzerinde kalmalıdır. Ameliyattan 2 hafta sonra başlanılan çeşitli masaj yöntemleri ile oluşabilecek ödemlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Yağ aldırma ameliyatı sonrası ödem ve şişlikler korsenin çıkarılmasıyla aynı sürede tamamen yok olur. Ameliyat sonrası hastada incelme 2. Aydan itibaren gözle görülür şekilde fark edilmektedir.

Yağ Aldırma Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

" } ] }