{ "title": "Yumurtalık Kisti Ameliyatı", "image": "https://www.ameliyatlar.gen.tr/images/yumurtalik-kisti-ameliyati.jpg", "date": "19.01.2024 19:51:13", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Yumurtalık Kisti Ameliyatı, yumurtalık kistlerinin çıkarılması için açık ya da laparoskopik (Kapalı) ameliyat yöntemleri kullanılmaktadır. Çoğunlukla açık ya da lapraskopik yöntemin uygulanması yumurtalıktaki mevcut olan kistlerin boyutlarına ve ameliyat olacak hastanın farklı özelliklerine göre planlanarak seçilmektedir. Yumurtalık kisti ameliyatlarında her zaman hastalara kistektomi uygulanmaz kısacası yalnızca kist alınmaz. Bazı durumlarda yumurtalık ile kist birlikte alınırken, bazı durumlarda hem kist ile yumurta hem de rahim beraberinde alınmaktadır. Mesela kanser türünde meydana gelen durumlarda yumurtalık kistleri ile yumurtalık ve rahim tamamen çıkarılmaktadır. Genellikle iyi huylu olan kistlerde yalnızca kistin alınma durumu mümkün olmayabilmektedir. Çünkü kistin etrafında meydana gelen yapışıklıkdan kaynaklı olan ya da yumurtalıklarda herhangi bir sağlam doku tespiti yapılmaz ise ameliyat sırasında hem kist hem de yumurtalık beraberinde alınır. Hastaya uygulanan kistektomi ameliyatı yaklaşık olarak 1 saat sürmektedir. Eğer yumurtalık kisti ameliyatı hastaya lapraskopik yöntem kullanılarak yapılmış ise hasta ertesi gün taburcu olurken, açık ameliyatta hastane çıkışı 2 ya da 3 gün sürebilmektedir.

Laparoskopik Yöntem ile Yumurtalık Kisti Ameliyatı, kapalı ameliyat yönteminde hastanın göbek deliğinin hemen altında ve kasık bölgesinin yakınında yaklaşık 1 cm boyutunda olacak şekilde küçük kesiler açılır ve ameliyat bu kesilerden içeriye sokulan ince çubuklar yardımı ile kistler kolaylıkla çıkartılabilir. Laparoskopik yöntemde kesilerin az olmasından dolayı ameliyattan sonra hastada daha az ağrılar olurken iyileşme süreci de oldukça kısadır. Bunun için mümkün olan her yumurtalık kisti ameliyatlarında ilk tercih olarak kapalı ameliyat tercih edilmektedir. Günümüzde yumurtalık kisti ameliyatlarında sıklıkla laparoskopik ameliyat yapılmaktadır. Ayrıca çikolata kisti, dermoid kistlerde, over kist torsiyonunda, persiste fonksiyonel kistlerin alınmasında laparoskopik teknik uygulanmaktadır. Eğer alınacak olan kistin boyutu çok büyük ise hastanın kilosu çok fazlaysa, gebelik durumu söz konusu ise karın içerisinde çok aşırı kanamalar görülmesinde kapalı yöntem kullanılmayabilir. Ancak hasta yumurtalık kisti ameliyatında laparoskopik teknik kullanılarak başlanmış ise beklenmeyen yapışıklık, malignite şüphesinde, fazla kanamanın olması durumlarında yapılan kapalı yöntem açık ameliyatın yapılmasına neden olabilir.

Açık Ameliyat ile Yumurtalık Kisti Alınması, açık ameliyatta çoğunlukla açılan kesi aynen sezaryende açılan kesi büyüklüğünde hastanın pubik tüylerinin hemen üstünden yaklaşık 8 ile 10 cm uzunluğunda açılan kesikten yapılmaktadır. Çok nadir olan durumlarda mesela kistin çok büyük olması ya da diğer sebeplerden dolayı hastanın karın bölgesinde dikine doğru açılmış olan kesikten işlem gerçekleştirilebilir. Dikine kesik genellikle hastanın pubik tüylerinin hemen üstünden göbeğine doğru uzunlamasına 10 cm açılan kesikten yapılmaktadır. Açık ameliyatta hastaya spinal anestezi ya da genel anestezi uygulanarak yapılmaktadır. Ameliyat takriben 1 saat sürer, ancak bazı durumlarda yumurtalık kisti ameliyatı 2-3 saat sürebilmektedir.

Yumurtalık Kisti Ameliyat Sonrasında Yeniden Oluşma Riski Var mıdır? Ameliyat sırasında tamamen temizlenerek alınan kistlerin çoğunlukla yenileme riski olmaz. Fakat hastanın karşı yumurtalığının alınmamasından dolayı tekrar bir kist oluşumu meydana gelebilir. Ameliyatta yalnızca hastanın yumurtalığından kistlerin alınması yumurtalıkta yeniden bir kist oluşma riski gözlenebilir. Özellikle hastalarda ortaya çıkan ve ameliyat ile alınmış olan çikolata kisti durumlarında tekrarlama olasılığı en çok olan kisttir.
" } ] }