Ameliyat Dikişleri, geçirilen operasyona göre büyüklük ve küçüklük gösterir. Ameliyat dikişi sadece bizim dışarıdan gördüğümüz dikişten ibaret değildir. Ameliyat edilecek bölgeye ulaşılıncaya kadar bir kaç kat katman kesilmek zorunda kalınabilir. Bu ameliyat sonrasında oluşan dikişler aslında hasta için çok ciddi ve enfeksiyona açık bir yara demektir. Ayrıca estetik açıdan da hiç hoş bir görüntü değildir.
Ameliyat Dikiş Çeşitleri Nelerdir?
Cildin Altından, Dışarıdan Görülmeyecek Şekilde Atılan Ameliyat Dikişi: Dışarıdan belli olmayacak şekilde atılan dikişe subkutikuler sütur adı verilmektedir. Bu uygulamada çoğunlukla kendi kendine kaybolan yani eriyen ip kullanılır. Dikişler tek tek atılmaz. Devamlı olarak atılır. Halk arasında bu dikişe estetik dikiş denilmektedir. Dikiş dışarıdan görünmez ve diğer dikişlere göre çok daha az iz kalır.
Açılan Kesi Üzerine Tel Zımba (stable) İle Yapılan Dikiş: Bu yöntem ile yara kenarları bir birine yaklaştırılır. Normal dikişe göre daha az iz kalır. Yaklaşık bir hafta sonra teller rahatlıkla çıkarılacaktır.
Cilt Üzerine İplik İle Atılan Dikiş: Bu dikiş yöntemi en eski dikiş yöntemidir ve kendiliğinden erimeyen dikiştir. Bu nedenle ameliyattan bir hafta sonra dikişlerin alınması gerekmektedir.
Yapıştırıcı Bant Yöntemi: Stip adı verilen, ince bir bant yaranın üzerine uygulanır. Bu sayede yaranın kenarları birbirine yapıştırılır. Çok kolay uygulanan bir yöntemdir ama büyük yaralara uygulanmaz.
Ameliyat Dikişleri Ne Zaman İyileşir?
Ameliyat izleri hastanın şeker hastalığı yoksa, iki üç gün sonra iyileşmeye başlar. Hatta hasta üç günün sonunda banyo bile yapabilir. Yalnız enfeksiyona karşı doktorun önerdiği ilaçları kullanmayı ihmal etmemek şartıyla...
Ameliyat Dikişlerinde Şişlik Ve Sertlik Olması Normal Bir Durum Mudur?
Ameliyat yarasında dikiş atıldıktan sonra ödem oluşabilir. Bu sebeple de dikiş izlerinde şişlik ve sertlik olması normal bir durumdur. Fakat aşırı şişlik ve iltihaplanma söz konusu ise derhal bir doktora başvurulmalıdır.
Ameliyat Dikişlerinin Daha Hızlı İyileşmesi İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
- Ameliyat dikişlerinin küçük olsun, büyük olsun çok ciddi bir yara olduğunu idrak edip ona göre tedbir alınması gerektiği unutulmamalıdır.
- Doktorun önerdiği antibiyotikler mutlaka düzenli olarak kullanılmalıdır. Çok ağır ameliyatların dikişleri içten ve dıştan olacağından, hasta kesinlikle yatağa bağlı kalmamalı, mutlaka hareket ederek dikişlerin esnek olmasını sağlamalıdır. Aksi halde birkaç gün sonra içerideki ve dışarıdaki dikişler sertleşir ve hastanın hareket etmesini büyük ölçüde engeller.
- Dikişlerin patlaması çok ender yaşanan bir durumdur. Sadece derinin gergin olduğu bölgelerde yaşanma ihtimali vardır. Böyle bir durumun yaşanması hastaya iyi bakılmadığının bir göstergesi olarak değerlendirilir.