Laparoskopik Kasık Fıtığı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
19 Haziran 2024

Laparoskopik Kasık Fıtığı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kasık fıtığı, erkeklerde daha sık görülen ve bilinen en eski hastalıklardan biridir. Kasık bölgesinde meydana gelen bu rahatsızlık, kendini şişlik ve ağrı ile gösterir. Başlangıçta, karın içine gönderilebilen fıtık zamanla kalıcı bir şişlik halini alabilir ve hatta sıkışarak karın içine gönderilemeyen bir tabloya neden olabilir. Bu durumda ameliyat yapılması hayat kurtarıcı olabilir, çünkü fıtık içinde sıkışan bağırsak yaşamı tehdit eder ve ilaç ile tedavisi mümkün değildir.

Laparoskopik Kasık Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kasık fıtıkları küçükse ve ağrıya veya hareket zorluğuna sebep olmuyorsa tedavi edilmesine gerek kalmayabilir. Yakın zamana kadar, fıtık ameliyatları açık yöntemle yapılmaktaydı. Günümüzde uygulanan laparoskopik kasık fıtığı ameliyatına göre hastalar, açık ameliyattan sonra daha fazla ağrı hissedebilir, uzun iyileşme süresine ihtiyaç duyabilir ve fıtık tekrar edebilir.

Ancak gelişen teknoloji ile fıtık ameliyatları, kapalı yöntem yani laparoskopik kasık fıtığı ameliyatı ile genel anestezi altında, 1 santimetreden küçük üç küçük kesikten yapılabilmektedir. Karın içindeki boşluk olan bölgeye girilmeden, karın kasları arasından, kamera ile ilerlenerek kasık bölgesine ulaşılmakta ve fıtığın olduğu alana greft yani bir başka deyişle plastik bir materyal konulmaktadır.

Laparoskopik Kasık Fıtığı Ameliyatlarının Avantajları

Laparoskopik kasık fıtığı ameliyatlarının en önemli avantajları şunlardır:
  • Ameliyat sonrası daha az ağrı hissedilmesi
  • Büyük ameliyat izlerinin olmaması

İlerleyen cerrahi yöntem sayesinde, ameliyatta kasık fıtığının anatomik yapısına göre greft kullanılarak fıtık açıklığı kapatılmakta ve böylece yüzde 1'in altında tekrar etme oranı ile ameliyat başarı ile, yaklaşık 15 dakikada tamamlanmakta ve hasta ertesi günü normal hayatına devam etmektedir. Ameliyat sonrası ağrı yok denecek kadar azdır ve hastanın işe dönüş süreci ameliyat sonrası 3-5 günü bulmaktadır.

Laparoskopik Kasık Fıtığı Ameliyatı Sonrası

Kasık fıtığı ameliyatından sonra hasta 3-4 saat içerisinde su ve sulu gıda almaya başlayabilir. Aynı günün akşamı katı yiyeceklere geçilebilir. Kasık fıtığı ameliyatı sonrası yara kısımları 2 gün kapalı tutulmalıdır. 3. gününden sonra pansumanlar alınır ve hasta rahatlıkla banyo yapabilir. Ameliyat sırasında kullanılan yamalar bazen dikiş bazen de vidalarla tutturulur. Bu yama ve vidalar ömür boyu hastanın vücudunda bulunacağı için ameliyat sonrası hastaya ameliyat raporu verilmektedir. Bu ameliyat raporunda ameliyata dair bilgiler bulunmakta ve raporun üzerinde kullanılan yamanın ve vidanın etiketi de yer almaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni