Ameliyat Aletleri Nelerdir?
20 Temmuz 2024

Ameliyat Aletleri Nelerdir?

Ameliyat Aletleri

Ameliyat aletleri, cerrahi operasyonlarda kesi yapmak, kemik ya da deriyi çekmek, tutmak, genişletmek ya da dikmek için kullanılan aletlerdir. Bu aletler, kullanım alanlarına ve şekillerine göre elle tutulan aletler, oynar ya da oynamayan aletler ve elektrik, pil gibi güç ile çalışan aletler olmak üzere üç ana kategoride sınıflandırılır.

1) Elle Tutulan Ameliyat Aletleri

Bistüri:
Bistüri, oldukça keskin bir alettir ve keskin uç kısmı ile sapı olmak üzere iki bölümden oluşur. Bistüri ucunun takılması ya da çıkarılması esnasında oluşabilecek kazaları önlemek için dikkatli kullanılması gerekmektedir. Elektrokoter ve lazer gibi aletler, bistürinin alternatif yardımcılarıdır. Bistüri sapları ve uçları, birçok numaradan oluşan uç ve saplarla değiştirilebilir.

Makas:
Makaslar, yaptıkları görevlere göre kesi makası ve dikiş makası olmak üzere ikiye ayrılır. Kesi makası (Diseksiyon), oldukça küçük ve hassas bir makastır ve genellikle plastik, mikroskobik ve göz ameliyatlarında kullanılır. Dikiş (Sütür) makası, ameliyatlar esnasında her uzunlukta olabilir. Kıvrık, küt ve düz şekilleri de vardır. Kıvrık olanlar dokuları kesmek, düz makaslar ise dokunun düz kesilmesini ve dikiş kesme işlemi için kullanılır.

Hemostatik Klempler:
Hemostatik klempler, elle tutulan aletler arasındadır ve damarı klempi etmek ve kanamayı kontrol altına almak için kullanılır. Hemostatik klemp ile damar tutulur ve kanama durduktan sonra genellikle damar çevresine dikiş atılır. Hemostatik klemplerin tutma yerleri kilitlenebilir ya da kilitsiz olabilir.

Yumuşak Doku Klempleri:
Yumuşak doku klempleri, hemostatik klemplere benzerler ancak yumuşak dokuları daha iyi ve uzun süre tutup çekebilirler. Dokuları zedelemeden hassas bir şekilde tutabilen dişleri ya da tırtıkları bulunur.

İğne Tutucular (Portegüler):
İğne tutucular, hemostatik klemplere göre ağız kısımları biraz daha küçük ve kalındır. Birçok boyutta düz ve eğik şekillerde bulunur ve dikiş iğnelerini taşırlar.

Retraktörler (Ekartörler):
Ameliyat türüne göre farklı retraktörler kullanılabilir. Retraktörleri tutmak için bir sap ve uç kısmında çekmek için bir kanca ya da tırmık şeklinde bir parça bulunur. Retraktörler, insizyon yerini açık tutar ve ameliyat alanının ortaya çıkmasını sağlar.

Biyopsi İğneleri:
Farklı boyutlarda ve çeşitlerde bulunabilen, paslanmaz çelikten yapılmış biyopsi iğneleri, mikroskobik incelemeler esnasında doku ve sıvı çıkarma işleminde kullanılır.

Aspiratör Uçları:
Ameliyatta anatomik yapıların daha iyi bir şekilde görülmesi için kanı, dokuları ve sıvıları çıkarmak amacıyla kullanılır.

2) Oynar ya da Oynamayan Aletler (Fleksibl ve Rijit Aletler)

Endoskopik, yani kapalı ameliyatlarda kullanılan bu aletler, anüs, ağız gibi bazı deliklerden ya da ameliyat bölgesinde açılan ufak kesilerden iç kısımlara girilerek organları görüntülemek amacıyla kullanılır. Lumen, lens ve fiberoptik halkalardan oluşan hassas yapılı aletlerdir.

3) Güç ile Çalışan Aletler

Matkap, delici, testere, zımba ve tornavida gibi güç ile çalışan aletler, genellikle nöroşirürji ve ortopedi ameliyatlarında kullanılır. Genel cerrahi ve plastik cerrahide deri grefti sağlamak için dermatomlar kullanılır. Göğüs ameliyatlarında ise sternumu kesmek amacıyla testereler kullanılır. Güç ile çalışan aletler otoklav cihazlarına konulmaz ve oldukça pahalı oldukları için düzenli bir şekilde bakımları yapılmalıdır.

Ameliyat Aletlerinin Bakımı

Ameliyat aletlerinin bakımı oldukça önemlidir ve ameliyat anında başlar. Ameliyat aletlerinin üzerinde bulunan vücut sıvısı ve kan lekelerinin kurumaması için düzenli olarak izotonik gazla silinmesi gerekmektedir. Ağır ve büyük olan aletlerin, küçük hassas aletlerin üzerine konulmamasına dikkat edilmelidir. Özensiz bir şekilde konulan aletler ya da kordonların dolaşması, aletlerin zarar görmesine neden olabilir. Ameliyat esnasında kullanılan aletlerin ameliyat bölgesinde unutulmasını ve ameliyatta kullanılan örtüler ile çöpe atılmasını önlemek için aletlerin sayımı mutlaka yapılmalıdır. Ameliyat işlemi bittikten sonra aletlerdeki bütün izler temizlenip dezenfekte edilmeli ve paket yapılmadan önce iyice kurulanmalıdır. Ayrıca otoklavın buhar sorunları düzenli bir şekilde kontrolden geçmelidir.

Ekstra Bilgiler

  • Ameliyat aletleri sterilizasyon işlemleri için özel yöntemler kullanılmalıdır. Bu yöntemler arasında otoklav, etilen oksit gazı ve formaldehit buharı bulunmaktadır.
  • Ameliyat aletlerinin etkili bir şekilde sterilize edilmesi, hastane enfeksiyonlarının önlenmesinde kritik rol oynar.
  • Ameliyat aletlerinin bakımı ve sterilizasyonu konusunda sağlık personelinin düzenli eğitimi önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

sibel

29 Mayıs 2024 Çarşamba

Ben doktor olmayı çok istiyorum. ALLAH bana ve isteyenlere nasip eylesin insallah

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sevgili Sibel, doktor olma isteğin çok güzel bir hedef. ALLAH'tan sana ve tüm isteyenlere bu yolda başarılar dilerim. Çalışmalarının karşılığını alman ve hayallerine ulaşman dileğiyle.

2. Cevap
cevap

Cehven

Merhaba , sibel hanım doktorluk hakkıyla yapıldığı takdirde çok kutsal bir meslek evet umarım sizde olursunuz ve hakkıyla mesleğinizi icra edersiniz ve bir yasama yol gösterip kurtarırsınız . Simdiden size başarılar diliyorum sizde inanıp çokça çabalayın .

3. Cevap
cevap

Erdemir

Ameliyat insan vücuduna tedavi amaçlı yapılan kesip dikme işidir. Bu işi yaparken kullanılan aletler oldukça önemlidir. Bu aletler kesme, dikme, deriyi çekme gibi işlere yardım ederler. Bu aletler kendi arasında sınıflandırılırlar. Bunlar elle tutulan aletler, oynayan veya oynamayan aletler ve güç ile çalışan aletler olarak kendi arasında 3 e ayrılırlar.

soru

Meryem

25 Mayıs 2024 Cumartesi

Ben 7. Sınıfım KBB ( kulak burun boğaz) olmak hedefim. Babam beyin cerrahı
Annem diş hekimo
Ablam üroloji doktoru
Abim kalp ve damar cerrahı
Kısacası ailemiz doktor bursa/inegölde oturuyorum okulum doğa koleji butun ameliyat malz biliyorum ameliyat izleyip elma falan dikiyorum...

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Meryem Hanım,

Hedefleriniz gerçekten takdire şayan ve çok etkileyici. Ailenizde sağlık alanında bu kadar çok başarılı insanın bulunması, sizin de bu mesleğe olan ilginizi ve motivasyonunuzu artırmış gibi görünüyor. Kulak Burun Boğaz uzmanı olma yolunda şimdiden bazı temel bilgileri öğrenmiş ve pratik yapmış olmanız da harika! İnşallah hedeflerinize ulaşır ve başarılı bir KBB doktoru olursunuz. Size eğitim hayatınızda ve kariyer yolculuğunuzda başarılar dilerim.

2. Cevap
cevap

Mesrur

Tıb bilimi sürekli olarak kendini güncelliyor. Bu nedenle her geçen gün insanlığın hizmetine yeni cihaz ve tetkik malzemeleri sunuluyor. Temel aletleri bilmeniz sizin için artı bir durum. Hedefinize ulaşma yolunuzda başarılar

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Ameliyat Sonrası Komplikasyonlar Nelerdir?

Ameliyat Sonrası Komplikasyonlar Nelerdir?

Güncel

Kese Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kese Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Diz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Diz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası