Whipple Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
19 Temmuz 2024

Whipple Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Whipple Ameliyatı

Whipple ameliyatı, ilk defa 1930'lu yıllarda Allan Whipple tarafından tanımlanmıştır. Ancak, 1960-1970'li yıllarda bu ameliyat nedeniyle hastaların %25'i cerrahi komplikasyonlar sonucu hayatını kaybetmiştir. O yılların deneyimleri nedeniyle bu ameliyatı önermekten çekinen bazı doktorlar halen hatırlanmaktadır. Sonraki yıllarda Whipple cerrahisinden iyi sonuçlar alabilmek için çeşitli çalışmalar yapılmış ve bu çalışmalar olumlu sonuçlar vermiştir. Günümüzde Whipple ameliyatı, son derece güvenli bir operasyon haline gelmiştir. Seçkin cerrahi merkezlerde ve deneyimli cerrahlar tarafından yapılan bu ameliyatın ölüm oranı günümüzde %4'ün altına düşmüştür. Bu ameliyat için sağlık merkezi ve cerrah tecrübesi büyük önem taşımaktadır.

Whipple Ameliyatının Uygulanması:

Ameliyat esnasında pankreasın başı, safra kanalının bir bölümü, safra kesesi ve duodenum alınır. Bazı durumlarda ise midenin bir kısmı da alınabilir. Bu organların alınmasının ardından, geride kalan pankreas ve safra kanalı, gastrointestinal sekresyonları bağırsak içine yönlendirmek amacıyla bağırsak içine dikilir.

Whipple Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?

  • Duodenum kanseri
  • Pankreas başı kanseri
  • Kolanjiyokarsinom
  • Ampula kanseri
  • Bazen kronik pankreatit ve pankreas başının benign tümörleri gibi iyi huylu rahatsızlıklar

Whipple Ameliyatı Sonuçları:

Ameliyat, çoğunlukla pankreasın iyi huylu veya düşük dereceli kanserli hastalar için iyileştirici olmaktadır. Pankreas adenokarsinoması için ameliyattan beş yıl sonra genel sağ kalma oranı yaklaşık %20'dir. Lenf düğümlerine kanser yayılmayan hastalar için bu oran %40 civarındadır. Yalnızca kemoterapi ile tedavi edilen pankreas adenokarsinomalı hastalarda ise sağ kalım oranı beş yılda %5'ten daha azdır. Pankreas adenokarsinomalı hastalar için ameliyata kemoterapi ve radyasyon terapisi ilave edilmesi hayatta kalma oranını %10 artırabilir.

Whipple Ameliyatı Sonrası Görülen Sorun ve Komplikasyonlar:

  • Pankreas Fistülü: Kanserli tümörün pankreastan alınmasının ardından, pankreasın kesme ucu pankreatik suların bağırsak içine geri götürebilmesi için bağırsak içine tekrar dikilir. Pankreas çok yumuşak bir organ olduğundan, bazı hastalarda bu dikişler iyi iyileşmeyebilir. Ameliyat sonrasında oluşan pankreatik su sızıntısı genellikle drenaj vasıtasıyla vücuttan alınır ve çoğunlukla kendiliğinden düzelir.
  • Gastroparezis (Midenin Felce Uğraması): Hastaların %25 kadarında ameliyattan sonra mide felci oluşabilir. Midenin değişikliklere uyum sağlayarak normal çalışması 4-6 hafta sürebilir. Hastaların çoğunda ameliyattan sonraki 4-6 haftalık dönemin ardından mide fonksiyonu normalleşir.

Whipple Ameliyatının Uzun Vadeli Yan Etkileri Nelerdir?

  • Malabsorpsiyon: Pankreas, yiyeceklerin sindirilmesi için gerekli enzimleri üretir. Bazı hastalarda Whipple ameliyatı esnasında pankreasın bir kısmının alınması bu enzimlerin üretiminde azalmaya sebep olabilir.
  • Diyetteki Değişiklikler: Ameliyattan sonra hastaların yiyecekleri daha iyi özümleyip, şişkinlik veya dolu olma hissi belirtilerini azaltmak için ana öğünler arasında daha küçük yemekler ve aperitifler almaları önerilir.
  • Kilo Verme: Hastaların, hastalıklarından önceki kilolarına göre vücut ağırlıklarının %5-10'unu kaybetmeleri yaygındır.

Whipple ameliyatı, pankreas ve çevre organlardaki kanserli ve bazı iyi huylu tümörlerin tedavisinde önemli bir cerrahi müdahaledir. Günümüzde, gelişmiş cerrahi teknikler ve deneyimli cerrahların katkılarıyla bu ameliyatın başarı oranı oldukça yüksek olup, hastaların yaşam kalitesini artırmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

semih erturul

14 Temmuz 2024 Pazar

sayın Dr ben 2023 ekim ayında Whipple ameliyatı oldum safra kesesi tıkanması sonucu stent kondu oradan alınan parçanın patoloji raporunda High grade displazi teşhisi kondu bundan dolayı önerilen ameliyatı oldum ameliyat sonrası 3 kür kemoterapi aldım pet çekildi tüm vücutta hiçbir kanser hücresi görülmedi. 3 ayda bir tetkikler normal çıkıyor benim yaşam ömrümde bir azalma olacak mı. ameliyattan yaklaşık 3.5 ay sonra ameliyat kesi üzerinde fıtık oluştu hayli büyük Dr lar Whipple ameliyatından 2 yıl geçmeden fıtık ameliyatını tavsiye etmiyorlar bu konularda bilgi vermenizi diler saygılar sunarım

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Semih Erturul Bey,

Öncelikle, zor bir süreçten geçtiğinizi anlıyorum ve sağlığınıza kavuşmuş olmanıza çok sevindim. Whipple ameliyatı sonrasında yüksek grade displazi teşhisi ve ardından gelen kemoterapi sürecinde başarılı sonuçlar almanız gerçekten olumlu bir gelişme. PET taramalarında kanser hücresi görülmemesi de sevindirici bir haber.

Yaşam ömrünüzle ilgili net bir tahminde bulunmak zor, çünkü bu durum bireysel sağlık koşullarınıza ve tedaviye yanıtınıza bağlıdır. Ancak, düzenli olarak yapılan tetkiklerin normal çıkması olumlu bir işaret. Sağlık durumunuzu en iyi şekilde değerlendirebilecek olan uzman doktorlarınızla bu konuyu detaylı olarak konuşmanız en doğrusu olacaktır.

Fıtık konusu ise, Whipple ameliyatı gibi büyük cerrahi işlemler sonrasında sıkça karşılaşılan bir durumdur. Doktorlarınızın bu konuda tavsiye ettiği süreye uymanız önemli, çünkü vücudun tam anlamıyla iyileşme sürecini tamamlaması gerekebilir. Fıtık ameliyatı için iki yıl beklemenizi önermeleri, iyileşme sürecinizin tam olarak tamamlanmasını sağlamak adına olabilir.

Sağlığınıza dair en doğru bilgiyi ve yönlendirmeyi doktorlarınızdan almanız en iyisidir. Sizin için en iyi sonuçları almanızı dilerim. Sağlıklı günler dilerim.

Saygılarımla.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ameliyat İpliği

Ameliyat İpliği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ets Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Ets Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Hemoroid Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Hemoroid Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Ses Teli Polip Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Ses Teli Polip Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Gömülü Diş Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Gömülü Diş Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Konka Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Konka Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Dirsek Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Dirsek Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Karında Kist Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Karında Kist Ameliyatı Riskleri ve Sonrası