Kol Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
21 Haziran 2024

Kol Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kol ameliyatı, genellikle kolda bulunan kemiklerin herhangi bir travma ve darbe sonucunda kırılması ve kol bölgesinde kemik bütünlüğünün bozulması ile başlayan süreç sonrasında yapılması gereken cerrahi bir operasyondur. Kemik bütünlüğünün bozulmasına kırık denilmektedir. Herhangi bir darbe sonucunda görülebilir. Bu durumda doktor tarafından yapılacak muayene sonucunda cerrahi operasyon olup olmayacağına, kemikte kırık olup olmadığına, kemiğin parçalanma durumuna ve kırık bölgesine bakılarak karar verilir. Doktor, kırık olan bölgedeki tetkiklerinden sonra redüksiyon denilen işlemle kemikleri tekrar pozisyona getirme işlemine başlar. Koldaki şişkinliğin ve ağrının durumuna göre redüksiyon işleminden önce hastaya sakinleştirici iğne, kas gevşetici ilaçlar ya da anestezi gibi uygulamalar öngörülebilir. Daha sonra immobilizasyon (Sabitleme), koldaki kırık kemiklerin hareketini önlemek için yapılması gereken en önemli müdahale olacaktır. Bunun için kırık olan bölge atel yardımı ile ya da alçı kalıbı giydirilmesi ile sağlanır.

Kol Ameliyatı İçin Kolda Kırık Belirtileri Nelerdir?

  • Kolda kırılma ve çatlama sesi
  • Kolda anında şişlik
  • Kolda morarma
  • Kolda şekil bozukluğu
  • Kolda dayanılmaz ağrı

Kolda Ameliyat Süreci

Kolda oluşacak kırıklarda cerrahi müdahale kırıkların düzeltilmesi için gereklidir. Kırık bölgesinde şişlik olacağından hekimin ameliyat için kolda oluşan şişliğin geçmesini beklemesi gerekecektir. Bu sürede kolun mümkün olduğunca yukarıda tutulması ve kolun hareket ettirilmemesi şişliğin azalmasını sağlayacaktır. Uzman doktor tarafından kırık olan kemiğe çivi, vida, plaka gibi aletlerle kemikleri normal konumunda kalması için sabitleyecektir. Daha sonra bu bölge alçıya alınarak cerrahi operasyon sonlandırılacaktır.

Kolda Ameliyat Sonrası Fizik Tedavi Nasıl Yapılır?

Kolda kırık olması durumunda ameliyat olan hastaların mutlaka düzenli bir şekilde fizik tedavi almaları, ileride oluşabilecek olumsuzlukların önüne geçilmesi için çok önemlidir. Alçıda duran kolun kaslarında zayıflama görüleceğinden bu kasları güçlendirmek için fizik tedavi yapılmalıdır. Fizik tedavi, hastanın durumuna göre 2-3 ay sürebilir.

Ekstra Bilgiler

Kol ameliyatı sonrasında, hastaların doktorun önerilerine uyması ve belirtilen süre boyunca kolunu koruması gerekmektedir. Ameliyat sonrası bakım sürecinde dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
  • Ameliyat sonrası ilk birkaç gün kolun yüksekte tutulması
  • Ağrı kesici ve anti-inflamatuar ilaçların düzenli kullanılması
  • Ameliyat bölgesinin temiz ve kuru tutulması
  • Düzenli olarak doktor kontrollerine gitmek

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Karaciğer Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Karaciğer Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Vajina Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Vajina Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Burun Kıkırdak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Burun Kıkırdak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Safra Kesesi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Safra Kesesi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Damak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Damak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Dış Gebelik Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Dış Gebelik Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Obezite Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Obezite Ameliyatı Riskleri ve Sonrası