Kalp Ameliyatı Sonrası Riskleri ve Sonrası
12 Temmuz 2024

Kalp Ameliyatı Sonrası Riskleri ve Sonrası

Kalp Ameliyatı Sonrası

Kalp ameliyatlarından sonra hastaların iyileşme süreci ve şekli farklılık gösterebilir. Her hastanın vücudu diğerinden farklı olduğu için yapılan kalp ameliyatı da farklılık arz eder. Kalp için ameliyat türü, kalp damar hastalıkları, doğumsal anomaliler ve kapak hastalıklarına göre belirlenir ve her rahatsızlığın ameliyatı farklıdır. Ameliyat gerçekleştikten sonra ilk 24 saat hasta yoğun bakıma alınır ve burada gözlemlenir. Bu süreç hastanın durumuna göre 72 saat, çok nadiren birkaç güne kadar çıkabilir. Hastanın yoğun bakıma alınma sebebi, o ortamın teknolojik imkanlarla donatılmış olmasıdır. Bu süreç çoğu zaman hasta yakınları tarafından endişe ile beklenir. Ancak yoğun bakım süreci doğal bir süreçtir. Yoğun bakım servisinde süreci tamamlayan hasta servise alınır ve serviste hemşireler tarafından tedavisine devam edilir. Hasta yakınları evde ne tür bakım uygulayacakları hakkında bilgilendirilirler. Bu sayede evde zorluk çekilmeden hastanın bakımına devam edilir. Hastalar ameliyat sonrası genellikle 5. gün taburcu edilirler. Bu süre ne kadar kısa olursa hasta için daha avantajlıdır. Çünkü hastane ortamında enfeksiyon gelişme olasılığı daha fazladır. Bu nedenle ev ortamı hasta sağlığı için daha güvenilir kabul edilir.

Kalp Ameliyatından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yatış Pozisyonu: Kalp ameliyatı hastanın göğüs kafesi açılarak yapılmışsa, hastanın 60 gün boyunca sırtüstü yatması tavsiye edilir. Bu şekilde göğüs kemiğinin iyileşmesi sağlanır. Sağa ya da sola doğru yatıldığında göğüs kemiği açılabilir. Bu tür bir olasılıkta hastanın tekrar bir ameliyat geçirmesi söz konusu olabilir. Hasta sürekli sırt üstü yatacağında yatak yarası oluşma riski vardır ve bu riski bloke etmek için hastanın yürüyüş yapması gerekir.

Yürüyüş: Hasta yoğun bakım ünitesinden servise alınmadan önce mutlaka yürütülür. Yürütme işlemi servise alındıklarında da devam eder. Bağırsak hareketleri ve vücut kondisyonu için yürüyüş önemlidir. Hasta hastaneden ayrıldıktan sonra da yatağa bağımlı kalmadan evde dahi olsa mutlaka yürütülmelidir. Kalp ameliyatından sonra farklı egzersizler ve beden hareketleri genellikle tavsiye edilmez.

Vücut Bakımı: Kalp ameliyatı olduktan sonra hastane ortamında hastaların vücut bakımı hemşireler tarafından yapılır. Hastada bulunan hortumlar çıkarıldıktan sonra hastanın gün aşırı banyo yapması tavsiye edilir. Ancak banyo esnasında çok dikkatli olunmalıdır. Göğüs kemiğine kesi uygulandığı için ilk üç ay boyunca hastanın ve yakınlarının çok dikkatli olması gerekir. Ameliyat yaralarının üzerine banyoda baskı uygulanmamalı, kabuklaşan yaralar kesinlikle kaldırılmamalıdır. Yaralara çok dikkat edilmelidir. Kızarıklık, akıntı, kötü koku ya da hastada ateş fark edilirse hemen doktora başvurulmalıdır.

Tromboembolitik Çorap: Kalp ameliyatı bacaktan damar alınarak gerçekleşti ise ameliyat sonrasında hastaya çorap tavsiye edilir. Tavsiye edilen çorap hastanın kilo ve boyuna göre farklılık gösterir. Kullanılan çorap, bacaklarda ödem gelişme riskini azaltır ve bölgede kan akışını kolaylaştırır. Çorabın ameliyattan sonraki 1,5 ay kullanılması gerekir.

Göğüs Korsesi: Ameliyat göğüs kafesi açılarak gerçekleşmişse hastanın güvenliği açısından göğüs korseleri önerilir. Göğüs korsesi açılan göğüs kemiğini sarar ve vücut hareketlerinden göğüs kafesini korur. Göğüs korsesi ameliyattan sonraki 1,5 ay sürekli kullanılmalıdır.

İlaç Kullanımı: Kalp ameliyatlarından sonra olası şikayet yaşamamak için doktorun reçete etmiş olduğu ilaçlar düzenli kullanılmalıdır. Kan sulandırıcı, ritim düzenleyici gibi ilaçlar kalp ameliyatı olan hastalara kesinlikle reçete edilir. Doktorun önerdiği sürece ve dozda bu tarz ilaçların mutlaka alınması gerekir.

Triflow Çalışması: Ameliyatta göğüs kafesi açıldığından dolayı akciğerlerde bir kapanma meydana gelir. Akciğerin tekrar eski haline gelebilmesi için ameliyat sonrasında triflow adlı egzersiz aleti kullanılır. Bu egzersiz 1,5 ay boyunca düzenli yapılmalıdır.

  • Kalp ameliyatı sonrası iyileşme süreci kişiden kişiye değişir.
  • Hastalar genellikle 5. gün taburcu edilir.
  • Yatış pozisyonu, yürüyüş ve vücut bakımı dikkatle takip edilmelidir.
  • Tromboembolitik çorap ve göğüs korsesi kullanımı önerilir.
  • Doktor tarafından reçete edilen ilaçlar düzenli olarak alınmalıdır.
  • Triflow egzersizi akciğer sağlığı için önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Safra Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Safra Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Beyin Tümörü Ameliyatı Sonrası

Beyin Tümörü Ameliyatı Sonrası

Güncel

Yüz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Yüz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası