Yüz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
13 Temmuz 2024

Yüz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Yüz Ameliyatı

Yüz ameliyatı, tıpta ritidektomi olarak adlandırılan cerrahi bir işlemle yüz ve boyun bölgesinde meydana gelen kırışıklıkların gözle görülür şekilde düzeltilmesini sağlar. Yüzünde oluşan yaşlanma belirtilerinden rahatsız olan kişiler, yüz ameliyatı ile bu belirtilerden kurtulabilirler.

Yüz Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?

  • Orta yüz kısmında sarkma varsa
  • Alt göz kapakları altında oluşan kırışıklıklarda
  • Burun boyu ve ağız köşesine ulaşan kırışıklıklarda
  • Sarkan yağlar için
  • Alt yüz bölgesinde kas elastikiyetini kaybettiği durumlarda yüz ameliyatı gerçekleştirilir.
Yüz ameliyatları ile gençleşme, kaş kaldırma, kırışıklık onarma, kaş düzeltme ve göz kapağı ameliyatları da yapılmaktadır. Yüz ameliyatları sonucunda etkili olan birçok seçenek bulunmaktadır. Bu seçenekler;
  • Yüz yapısını değiştiren doku takviyesi
  • Yüz implantları
  • Yüzde ton ve yapı onarımı için iyileştirme teknikleri
  • Enjeksiyon tekniği ile kırışıklık azaltma

Yüz Ameliyatı Neleri Düzeltmez?

Yüz ameliyatı, kişinin temel görünümünü değiştirmez ve yaşlanma sürecini durdurmaz. Yüz ameliyatı sadece cerrahi yöntemlerle yapılabilir. Cerrahi harici tedavi yöntemleri yalnızca zamanı ertelemeye ve gerçekleştirilen operasyonun sonuçlarına yardımcı olabilir.

Yüz Ameliyatı Kimler İçin Uygundur?

Yüz ameliyatı kişisel bir işlemdir ve bu işlem başkalarının ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ya da kişinin kendini kusursuz görmesi için uygulanmamalıdır. Yüz ameliyatı, kişi yüzü ile alakalı fiziksel rahatsızlık duyuyorsa ve bu rahatsızlık kişiyi ciddi anlamda etkiliyorsa gerçekleştirilmelidir.

Yüz Ameliyatından Beklentiler Nasıl Olmalıdır?

Yüz ameliyatında beklenti ve güvenilirlik büyük oranda kişinin istekleri ile alakalıdır. Kişi isteklerini cerraha açık bir dille anlatmalıdır. Doktor bu yönde hastasına bazı sorular sorar ve bu sorular doğrultusunda operasyona karar verilir. Doktor hastasına;
Ameliyatı neden istediğini, beklentilerini ve istediği sonucu sorar. Hastaya tıbbi geçmişi ile alakalı sorular ve ilaçlara karşı alerjilerinin olup olmadığını, devamlı kullandığı ilaçların varlığını, alkol, sigara kullanıp kullanmadığını ve daha evvel herhangi bir operasyona maruz kalıp kalmadığını sorar. Bu sorulara verilen cevaplar karşılığında seçenekler ve risk faktörleri tartışılır, ameliyat anında kullanılacak anesteziye karar verilir. Cerrah hastayı ilk olarak belli tahlillere tabi tutarak sağlık kontrolünden geçirir.

Yüz Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Yüz ameliyatı, hastanın rahatlığı bakımından genel anestezi yardımı ile yapılmaktadır. Hastanın isteklerine bağlı olarak yüz germe ve boyun germe ameliyatında sınırlı kesiler kullanılır. Geleneksel yüz germe kesileri şakaklarda saç çizgisinden başlayarak kulak etrafına kadar devam eder ve kafatasının alt kısmında biter. Yüzde, gerdanda ya da boyundaki yağlar şekillendirilir ya da dağıtılabilir. Altta kalan doku yeniden yerleştirilir. İşlemler tamamlandıktan sonra deri kaplanır ve fazla deri alınır. Boyun bölgesinde oluşan izlerden kurtulmak amacıyla çene altından başka bir kesi açılması gerekebilir. Açılan kesiler yapıştırıcı ya da dikiş kullanılarak kapatılır. Kesi izleri iyileştiğinde yüz ve kulağın kıvrımları, saç hattı bu izleri gizler. Yüz ameliyatından sonra sonucu görebilmek için belli bir süre beklenmesi gerekir. Yüzde oluşan şişlikler ve izler ortadan kayboldukça ameliyatın sonuçları ortaya çıkar.

Yüz Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

  • İstenmeyen yara izleri
  • Kanama
  • Enfeksiyon
  • Anesteziye bağlı gelişen riskler
  • Kötü yara iyileşmesi
  • Kesi açılan yerde düzeltilebilen saç kaybı
  • Yüz sinirlerinde hasar, güçsüzlük
  • Deri duyusunda hissizlik
  • Yağ nekrozu
  • Sıvı toplanması
  • Ağrının geçmemesi
  • Deri konturunda bozukluk
  • Deride morarma, şişlik ya da hassasiyet gibi riskler gelişebilir.
Yüz ameliyatından önce ve sonra doktorun talimatlarına eksiksiz uyulması, ameliyatın başarısını büyük oranda etkiler. Ameliyattan sonraki iyileşme sürecinde aşırı zorlama gerektiren işlerden kaçınılmalıdır. Baş bölgesinden giyilebilecek her türlü kıyafeti giyerken çok dikkatli olunmalıdır. Şişliklerin tamamen geçmesi yaklaşık olarak 6 ay sürebilir. Bu süre zarfında güneşten kaçınmak elde edilecek sonuç için önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Tecer

21 Nisan 2024 Pazar

Yüz ameliyatı, son yıllarda ülkemizde de ciddi oranda arttı. Bunun için tabi ki bir yüze ihtiyaç var. Nasıl bağaşlama yöntemleri var. Yani yüzünü bağışlamak isteyen kişiler nereye müracat etmelidir. En azından biz ölsek bile yüzümüz bir işe yarar.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Tecer, yüz bağışı konusunda duyarlılığınız için tebrik ederim. Ülkemizde organ ve doku bağışı yapabilmek için öncelikle sağlık müdürlüklerine, hastanelere veya organ bağışı kampanyaları organize eden kurum ve kuruluşlara başvurabilirsiniz. Bağış yapmak isteyen kişilerin, bu kurumlar aracılığıyla bağışçı kartı edinmeleri ve bu konudaki isteklerini ailelerine bildirmeleri önemlidir. Bu sayede, vefat sonrasında yüzünüzün başka birisine umut olmasını sağlayabilirsiniz.

2. Cevap
cevap

Birge

Merhabalar sorunuza cevap vermeden önce, iyi akşamlar dilemek istiyorum. Organ bağışı yapmak isteyen kişilerin ilk olarak, genellikle büyük hastanelerde bulunan organ bağışı ünitelerine başvurması gerekmektedir. Bu üniteler dışında her şehirde bulunmayan ancak bazı bölgelerde temsilcilikleri bulunan Türkiye Organ Nakli Vakfına başvurulmalıdır. Bu yerlere başvururken yanınızda iki tanık kişinin bulunması gerekmektedir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

20 Lik Diş Ameliyatı Sonrası

20 Lik Diş Ameliyatı Sonrası

Haber Bülteni

Güncel

Lazer Göz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Lazer Göz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Labioplasti Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Labioplasti Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Varis Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Varis Ameliyatı Riskleri ve Sonrası