Ses Teli Nodülü Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
12 Temmuz 2024

Ses Teli Nodülü Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Ses Teli Nodülü Ameliyatı

Ses teli nodülü ameliyatı, yapılan davranışsal tedavilere, medikal tedavilere ve ses terapisine rağmen düzelmeyen ses teli nodülleri veya ses teli polipleri için gerçekleştirilen bir operasyondur. Bu işlem, mikroskop altında ve ağız içerisinden sokulan metal laringoskop yardımıyla eksize edilerek çıkarılma yöntemidir. Tıpta bu teknik "Microlaryngeal Surgery" olarak adlandırılır.

Ameliyatın Tekniği

Fono cerrahi veya ses cerrahisi kapsamında yer alan bu teknikle, boyundan ilave kesi yapılmadan, hastanın başını ameliyat masasında geriye yatırarak ağız içerisinden saplı bir metal boru sokulur ve ses telleri görünür hale getirilir. Bu metal boru sabitlendikten sonra mikroskop yardımıyla ses tellerine müdahale edilir. Son zamanlarda mikrodebrider yardımlı, radyofrekans ve karbondioksit yardımıyla modifiye edilmiş teknikler de kullanılmaktadır.

Risk ve Komplikasyonlar

Her iki teknik de ses tellerinin alt tabakası olan Lamina propria tabakasının bozulması riskini taşır. Yıkıcı vokal komplikasyonların oluşmaması için çok dikkatli ve iyi bir cerrahi teknik gereklidir. Bunun dışında, lazer kullanımında hava yolunda termal hasar oluşma riski vardır. Son 10 yıl içinde, termal hasar ve ses teli hasarı riskinin en aza indirildiği çelik materyallerin kullanıldığı klasik tekniğin tercih edildiği gözlemlenmektedir.

Microlaryngeal Surgery (MSL) Teknikleri

Microlaryngeal Surgery'de mikrocerrahi aletleri kullanılır. Genel anestezi altında yapılan bu operasyonda, ağız içerisinden yerleştirilen ve havayolunun mikroskop altında değerlendirilmesini sağlayan MSL aletleri ile ses teli nodülü ameliyatı yapılmaktadır. MSL ameliyatında, farklı boyutları ve açıları olan punch biyopsi, açılı makas ve diğer mikrocerrahi aletleri kullanılarak ses telleri üzerinde bulunan nodül ve polipler çıkarılabilir.

Ameliyat Sonrası Durumlar ve Riskler

Ses teli nodülü ameliyatı sonrasında en sık karşılaşılan problemler şunlardır:
  • Dilde uyuşma
  • Geçici tat değişikliği
  • Diğerlerde meydana gelen minör travmalar
  • Ağız içinde ve yutak bölgesinde ağrılar
  • Ses telinde skar oluşumu
  • Ses kalitesinde kötüleşme
  • Kanama
  • Enfeksiyon
  • Laringeal süspansiyon nedeniyle ağız içinde yaralanmalar

Bunlardan kaçınmak amacıyla iyi bir cerrah ve iyi bir teknik kullanılması gereklidir. Ayrıca, bu ameliyata karar vermeden önce detaylı araştırma yapılmalıdır.

Ekstra Bilgiler

Ameliyat sonrası hastaların ses terapisi alması, iyileşme sürecini hızlandırabilir ve ses kalitesini artırabilir. Ayrıca, hastaların ameliyat sonrası dönemde seslerini dinlendirmeleri ve doktorlarının önerilerine uymaları önemlidir. Ses teli nodülü ameliyatı, doğru teknikler ve uzman cerrahlar tarafından gerçekleştirildiğinde, hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hidrosel Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Hidrosel Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Boğaz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Boğaz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Menisküs Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Menisküs Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Mide Ülseri Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Mide Ülseri Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Hemoroid Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Hemoroid Ameliyatı Riskleri ve Sonrası