İç Hemoroid Ameliyatıİç hemoroid, halk arasında basur hastalığı olarak bilinir ve genellikle kendini kanama ile gösterir. İç hemoroid, anüsün dış kısmından bakıldığında fark edilmez ancak dışkılama sırasında farklı seviyelerde dışa doğru çıkan memeler olarak kendini gösterir. Normal şartlarda iç basur, kişilere fazla rahatsızlık vermez fakat memeler hassaslaştığında makatta kanamalara neden olabilir. Dışarıya doğru çıkan iç hemoroid, anüste sıkıştığında ciddi ağrılara sebep olabilir. İç Hemoroid Ameliyatı Tedavi Yöntemleriİç hemoroid ameliyatı, genellikle etkili ve kalıcı sonuçlar veren tedavi yöntemleri sunar. İki ana cerrahi yöntem bulunmaktadır:
Longo YöntemiLongo yöntemi, anüste sarkma var ise ya da basur üçüncü veya dördüncü dereceye geldiğinde uygulanabilir. Türkiye'de hemoroid tedavisi ve ameliyatı uzun süredir yapılmaktadır. Anüsün iç bölgesi sinirler bakımından fazla zengin olmadığından, bu teknik ile uygulama yapıldığında ağrı hissedilmeyecek kadar azdır. Bu ameliyat ile günlük hayata adaptasyon süresi oldukça kısa olup, başarılı bir ameliyat şeklidir. Hemoroidektomiİç hemoroid ameliyatında Hemoroidektomi yöntemi, memenin kesilip alınması şeklindedir. Farklı tekniklerle uzun süren tedavi denemelerinde başarı sağlanamadığı durumlarda, memenin cerrahi olarak kesilerek alınmasıdır. Bu yöntemde hastanede yatma ve genel anestezi gereklidir. Ameliyat Sonrası Bakımİç hemoroid ameliyatından sonra hastalar ağız yoluyla beslenir. Ameliyattan 3-5 saat sonra hastalar ayağa kalkar ve yürürler. Ameliyattan sonra ilk idrara çıkma önemlidir. Spinal anestezi ile ameliyat olan genç erkek hastalarda, iç hemoroid ameliyatından sonra idrara çıkmada zorluk yaşanabilir. Bu durum, idrar yapma refleksi ile sinirlerin makattan geçmesindendir. Sinirlerin tek bir noktada birleşmesinden dolayı makatta olan sorunlar, idrar yapma ile ilgili zorluklara neden olabilir. Bu sorunların yaşanmaması için, ameliyata girmeden önce hastaların idrarlarını tamamen yaparak mesanelerini boşaltması gerekir. Ekstra Bilgiler ve Önerilerİç hemoroid ameliyatı sonrası bakım süreci, hastaların günlük yaşamlarına hızlı bir şekilde dönmelerini sağlamak amacıyla dikkatle takip edilmelidir. Ameliyat sonrası dönemde aşağıdaki noktalara dikkat edilmelidir:
|
İç hemoroid ameliyatından sonra ilk idrara çıkma sırasında zorluk yaşayan oldu mu? Bu durum ne kadar sürüyor ve nasıl bir his veriyor?
Cevap yazNevred, hemoroid ameliyatından sonra idrara çıkma sırasında zorluk yaşamak oldukça yaygındır. Bu durum genellikle ameliyat sonrası anestezinin etkisinin geçmesi ve vücudun iyileşme sürecine girmesiyle ilişkilidir. İlk birkaç gün bu tür zorluklar yaşanabilir. Bu süreçte doktorunuzun önerilerine dikkat ederek bol sıvı tüketmek ve idrar yapma ihtiyacınızı ertelememek önemlidir. Eğer zorluk uzun süre devam ederse, doktorunuza başvurmanızda fayda var. Geçmiş olsun!