Burun Küçültme Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
21 Temmuz 2024

Burun Küçültme Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Burun küçültme ameliyatı, kişilerin burunlarının uzunluğundan veya aşağıya doğru eğik vaziyette durmasından rahatsız oldukları durumlarda uygulanan bir cerrahi işlemdir. Bu ameliyat, kişinin estetik kaygılarını gidermek ve yüz yapısına uygun bir burun elde etmek amacıyla gerçekleştirilir. Ameliyat öncesinde, hasta uzman hekime başvurarak rahatsızlıklarını ve beklentilerini bildirir. Çekilen röntgen ve diğer görüntüleme teknikleri yardımıyla, cerrah burun uzunluğu ve şekli hakkında bilgi verir ve yapılacak işlemler konusunda hastayı bilgilendirir. Cerrahi operasyon için hazırlıklar tamamlandıktan sonra ameliyat sürecine başlanır.

Burun Küçültme Ameliyatı Operasyonu

Ameliyat öncesinde, burundaki kusurlar uzman hekim tarafından detaylı bir şekilde incelenir. Hasta, bu dönemde psikolojik olarak ameliyata hazırlanır ve burun uzunluğu belirlenerek küçültme işlemi planlanır. Ameliyat süresi, anestezi ve diğer hazırlıklarla birlikte genellikle 1-2 saat sürmektedir. Ameliyat sırasında burun deliklerinin iç kısmında kesikler yapılır. Burun ucu ve burun sırtındaki problemler düzeltilir. Ameliyat sonrasında burun deliğine tampon koyulur ve burun bölgesine alçı atel takılarak burunun sabit durması sağlanır. Ameliyatın ardından, göz kapaklarında şişlik ve morluklar olabilir, bu nedenle bölgenin mikrop kapmaması için dikkatli bir şekilde kapatılır. Ameliyattan sonra hasta genellikle ilk gün taburcu edilerek evde dinlenmeye gönderilir.

Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Burun ameliyatı sonrası estetik sağlanana kadar yüzde hafif şişme, baş ağrısı, kas ağrıları, ve halsizlik hissedilebilir. Uzman doktorun vereceği ilaçlar yardımıyla bu rahatsızlıklar en aza indirilir. Ameliyatın ardından morluk ve şişlikler hastanın bünyesine bağlı olarak 1-3 gün devam edebilir. Burun bölgesine tampon konulduğundan dolayı hasta nefes almakta zorluk çekebilir. Daha rahat nefes almak amacıyla ağızdan nefes almak faydalı olacaktır. Tamponlar çıkarıldıktan sonra dahi 2-4 ay kadar nefes alışverişinde problemler yaşanabilir.

Burun Küçültme Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

Ameliyatın ardından kesiklerin etkisiyle oluşan morarmalar ve şişliklerin azalması için buz tedavisi uygulanabilir. Taburcu olduktan sonra hasta, burun bölgesine darbe almaktan kaçınmalıdır. Olası bir darbe, burun şeklinin bozulmasına yol açabilir. Bu nedenle hasta, evinde dinlenmeli ve uzman hekimin tavsiye ettiği ağrı kesicileri kullanmalıdır. Beklenmeyen bir durum, yani kanama, burunda şişme, geçmeyen ağrılar ve morarmalar gibi durumlar ortaya çıktığında hemen uzman hekime başvurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Çapan

21 Temmuz 2024 Pazar

Burun küçültme ameliyatından sonra yaşadığınız şişlikler ve morluklar ne kadar sürede geçti? Ayrıca, ameliyat sonrası nefes alma problemleriyle karşılaştığınızda hangi yöntemlerle rahatladınız?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Çapan,

Burun küçültme ameliyatından sonra şişlikler ve morluklar genellikle ilk 1-2 hafta içinde belirgin bir şekilde azalır. Ancak, tam anlamıyla geçmesi 1 aya kadar sürebilir. Ameliyat sonrası nefes alma problemleri yaşadığımda, doktorumun önerdiği burun spreylerini ve tuzlu su solüsyonlarını kullandım. Ayrıca, başımı yüksekte tutarak uyumak ve bol su içmek de rahatlamama yardımcı oldu. Herkesin iyileşme süreci farklı olabileceği için, doktorunuzun tavsiyelerine uymanız önemli.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Miyom Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Miyom Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Lazer Göz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Lazer Göz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası