Kalp Nakli AmeliyatıKalp, vücudumuzda kan dolaşımını sağlayan ve hayati önem taşıyan bir organdır. Kalbe gelen kan, sağ karıncık aracılığıyla akciğerlere iletilir ve burada oksijenlenir. Oksijen bakımından zenginleştirilen kan, sol karıncığa iletilir ve buradan tüm vücuda pompalanır. Sağ ve sol karıncığın görevlerini yerine getiremediği durumlarda kalp yetmezliği ortaya çıkar. Kalp yetmezliği sürekli ilerleyen bir hastalıktır ve zamanla kalbin gücünü azaltır. Kalp, vücudun ihtiyaç duyduğu kanı yeterince pompalayamaz hale gelir ve hücreler ile dokular yeterli oksijen ve besin alamaz. Bu durumlarda kalp, ilaçlar veya cerrahi müdahaleler ile tedavi edilmeye çalışılır. Ancak bu tedaviler yetersiz kaldığında kalp nakli ameliyatına ihtiyaç duyulur. Kalp Nakli AmeliyatıKalp nakli ameliyatı, kalbin yeterince işlev göremediği durumlarda, işlevini yitiren kalbin sağlıklı bir kalp ile değiştirilmesi işlemidir. Kalp nakli ameliyatı, hayatı boyunca organ bağışında bulunmuş bir kişinin, yani vericinin, hayatını kaybettiğinde kalbinin çeşitli yöntemlerle hazırlanarak, kalp nakline ihtiyacı olan hastalara, yani alıcılara nakledilmesi ile gerçekleştirilir. Kalp Nakli Ameliyatı Kimlere Yapılır?Kalp yetmezliği hastalığının son evresine gelmiş ve 65 yaşından küçük olan kişilere kalp nakli ameliyatı yapılabilir. Ancak bazı durumlarda, 65 yaşın üzerindeki hastalar da fiziksel özelliklerine göre uygun görülürse kalp nakli ameliyatı olabilirler. Aşağıdaki durumlarda kalp nakli ameliyatı yapılabilir:
Kalp Nakli Ameliyatı Nasıl Yapılır?Kalp nakli ameliyatı, hastanın dokuları ile eşleşen organ bulunduğunda hastaneye çağrılmasıyla başlar. Hastaneye gelen hasta için tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra kalp nakli ameliyatına başlanır. Kalp nakli ameliyatı, herhangi bir komplikasyon gelişmediği takdirde yaklaşık 5-6 saat sürebilir. Ameliyatta, vericiden alınan kalp steril torbalara yerleştirilir ve özel bir kaba konularak -4°C'de saklanır. Bu kalp, 3 saat içinde alıcıya nakledilmelidir. Nakil işlemi, vericiden alınan kalbin kasları ve damarlarının alıcının kalp kulakçıklarının alt kısmına dikilmesi ile gerçekleştirilir. Yeni kalp yerine yerleştirildikten sonra kanla beslenmeye başladığında çalışır ve kalp nakli ameliyatı tamamlanmış olur. Ameliyattan sonra hasta yoğun bakıma veya nakil odasına alınır ve tüm değerleri normale döndüğünde solunum cihazları çıkarılır. Hasta, 2-3 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra özel odalara alınır ve burada yaklaşık 10-15 gün biyopsi ve doku uyumu araştırmaları yapılır. Hastalar, taburcu edildikten sonra yaklaşık 2 ay içinde günlük aktivitelerini yapabilecek duruma gelirler. Ancak uzun süreli kalp yetmezliği olan hastaların kol ve bacak kaslarındaki zayıflıklar fizik tedavi ve rehabilitasyon gerektirebilir. |
Kalp nakli ameliyatından sonra yoğun bakımda kaldığım süreçte neler yaşayacağım? Yoğun bakımdan sonra taburcu olana kadar olan dönemde hangi testler yapılacak ve ne gibi tedbirler alınacak?
Cevap yazMerhaba Nasuh,
Kalp nakli ameliyatından sonra yoğun bakımda kaldığın süreç, vücudun yeni kalbi kabul edip etmediğini izlemek ve genel sağlık durumunu kontrol etmekle geçer. Yoğun bakımda, kalp ritminiz, tansiyonunuz ve solunum durumunuz gibi hayati fonksiyonlarınız yakından izlenir. Ayrıca, enfeksiyon riskini azaltmak için size antibiyotikler ve bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar verilecektir.
Yoğun bakımdan sonra taburcu olana kadar olan dönemde, kalbinizin fonksiyonunu değerlendirmek için düzenli olarak EKG, ekokardiyografi ve kan testleri yapılacak. Bu testler, yeni kalbinizin ne kadar iyi çalıştığını ve vücudunuzun kalbi kabul edip etmediğini gösterecektir. Ayrıca, enfeksiyon belirtilerini izlemek için kan ve idrar testleri de yapılabilir.
Tedbir olarak, bağışıklık sisteminizi baskılayan ilaçları düzenli olarak almanız gerekecek ve enfeksiyon riskini azaltmak için hijyen kurallarına dikkat etmeniz önemli olacak. Doktorlarınızın verdiği diyet ve egzersiz önerilerine de uymanız, sağlıklı bir iyileşme süreci için önemlidir.
Umarım bu bilgiler size yardımcı olur. Geçmiş olsun.