Tese Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
23 Temmuz 2024

Tese Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

TESE Ameliyatı Nedir?

TESE (Testiküler Sperm Ekstraksiyonu) ameliyatı, menide hiç sperm hücresi bulunmayan hastaların mikroskobik operasyon ile testislerinden alınan dokudan sperm elde edilmesi yöntemidir. Bu yöntem, son yıllarda diğer tüm tekniklerin yerini almış ve en güvenilir biyopsi yöntemi olarak kabul edilmiştir. TESE ameliyatını özel yapan, biyopsi işleminin özel tasarlanmış bir mikroskop düzeni altında yapılmasıdır. Bu, muhtemel sperm üretim merkezlerinin çok daha iyi anlaşılmasını sağlamaktadır. Daha önce farklı biyopsi yöntemleriyle sperm bulunamayan hastalarda mikro TESE yöntemi ile sperm bulmak mümkün olabilir. Ayrıca, mikro TESE yöntemi uygulanan kişilerde çok daha az doku alınması ve testisleri besleyen damarların zarar görmemesi, hastanın iyileşme süresini oldukça kısaltmaktadır.

TESE Yöntemi Kimlere Uygulanır?

TESE işlemi, menide sperm hücresi olmayan kişilere uygulanan cerrahi bir yöntemdir. Menide sperm hücresi olmaması çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir:
  • Sperm kanallarında tıkanıklık olan kişilere.
  • Sperm kanallarının doğuştan olmaması durumunda.
  • Hormonal nedenlerden olabilir.
  • Genetik sebepler; erkekte sperm üretimini sağlayan genler Y kromozomu üzerindedir. Bu genlerdeki bulunan problem sperm üretimini etkilemektedir.
  • Radyasyon; özellikle kanser tedavisi gören kişilerde radyasyon alınması bazen vücudun sperm üretimini tamamen ortadan kaldırabilir ve bu durum kalıcı da olabilir.
  • İlaçların vücuda etkisi oldukça büyüktür; özellikle kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar sperm üretimini kalıcı olarak durdurabilir.
  • Geçirilen enfeksiyonlar (Örneğin, kabakulak sonrası).

Mikro TESE İşlemi Nasıl Yapılır?

Mikro TESE işlemi anestezi altında yapılan ağrısız bir işlemdir. Mikroskop altında her iki testisin en az dört farklı kısmından doku örneği alınır. Alınan doku örnekleri bir dizi işlemden geçirilerek, canlı sperm hücreleri ayrıştırılır. Bu hücreler mikroenjeksiyon uygulamasında kullanılır. Mikro TESE işlemi, testis biyopsisinden oldukça farklıdır. Biyopside testisin tek bir kısmından örnek alınır, ancak testisin diğer kısımlarında sperm üretimi görülebilir. Bu sebeplerden ötürü, testis biyopsi sonucu sperm hücresine rastlanamayan hastalarda TESE yöntemi ile sperm hücresi elde edilebilir.

Mikro TESE İşlemi Sonrası

Mikro TESE sonucu elde edilen sperm hücreleri dondurulur ve saklanır. Bu işlem sonrasında hasta tüp bebek uygulama programına alınır. Eğer sperm bulunamazsa, kadına lüzumsuz yere tedavi uygulama riski vardır. Dondurma işlemi spermin kalitesini bozmaz. İkinci defa tüp bebek isteyen hastalarda TESE ameliyatının tekrarı engellenir.

Mikro TESE Öncesi Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

  • Operasyon öncesi en az 6 saat içinde hiçbir şey yememeli ve içmemelisiniz.
  • Ameliyat bölgesini jiletle temizleyiniz.
  • Operasyon sonrası testisler üzerindeki baskı ağrıya neden olabilir, bu yüzden eşofman altı getiriniz.
  • Ameliyattan 1-2 saat sonra taburcu olacaksınız.

Mikro TESE Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

  • Ameliyattan sonra 3 saat içinde sıvı gıda alımına başlanabilir.
  • Operasyon sonrası 5. gün banyo yapabilirsiniz.
  • Ameliyattan sonraki ilk 1 hafta içinde cinsel ilişkide bulunmayınız.
  • Ağrınız olursa ağrı kesici kullanmada hiçbir sakınca yoktur.
  • Ameliyat bölgesinde kızarıklık, şişlik, kanama olursa doktorunuza mutlaka bildiriniz.
  • Mikro TESE sırasında kendiliğinden eriyen dikişler kullanıldığından dikiş alma işlemi yoktur. Dikişler 7-10 günde kendiliğinden kaybolacaktır.

Riskler

Bu ameliyattaki en önemli risk, TESE sonucunda da canlı sperm hücresi elde edilememesidir. Bu risk genellikle kişinin kendinden kaynaklı nedenlere bağlıdır. Sperm kanallarında tıkanıklık bulunan bir hastada sperm bulunma şansı; hormonal veya genetik problemi olan hastaya oranla daha yüksektir. Ameliyat sonrasında nadiren de olsa operasyon yerinde enfeksiyon veya kanama olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Aysun

23 Temmuz 2024 Salı

Menimde hiç sperm hücresi bulunmadığı söylendi, TESE ameliyatı benim için uygun bir yöntem olabilir mi? Bu işlem sonrası iyileşme süreci nasıl geçiyor ve ameliyat sonrası dikkat etmem gereken şeyler nelerdir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Aysun Bey,

TESE ameliyatı, sperm hücresi bulunamayan durumlarda cerrahi yöntemle testislerden sperm elde etmek için kullanılan bir yöntemdir. Size uygun olup olmadığını belirlemek için bir üroloji uzmanına danışmanız önemlidir. Bu yöntem bazı erkekler için uygun olabilir ve başarılı sonuçlar verebilir.

İşlem sonrası iyileşme süreci genellikle birkaç gün ile birkaç hafta arasında değişebilir. İlk günlerde hafif ağrı, şişlik ve rahatsızlık hissetmeniz normaldir. Dinlenmek ve ağrı kesiciler kullanmak iyileşme sürecini kolaylaştırabilir.

Ameliyat sonrası dikkat etmeniz gereken şeyler şunlardır:
- Ameliyat bölgesini temiz ve kuru tutmak.
- Doktorunuzun verdiği ilaçları düzenli kullanmak.
- Ağır fiziksel aktivitelerden ve cinsel ilişkiden belirli bir süre kaçınmak.
- Doktorunuzun tavsiye ettiği kontrolleri aksatmamak.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni