Deviasyon Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
24 Haziran 2024

Deviasyon Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Deviasyon Ameliyatı

Deviasyon ameliyatı, teşhisi konulan kişiler genellikle operasyondan biraz çekinirler. Ancak deviasyon tedavisi aslında hiç de korkulacak bir operasyon değildir. Deviasyon ameliyatı sonrasında hasta, ilerleyen zamanlarda başta duyma sorunu olmak üzere yaşayabileceği birçok rahatsızlığın önüne geçmiş olacaktır. Deviasyon, burun içinde orta kıkırdak ve kemik duvarının eğriliği anlamına gelmektedir. Deviasyon rahatsızlığının yol açtığı en büyük sorun burun tıkanıklığıdır. Deviasyon aynı zamanda horlamaya da yol açabilir, sürekli ağız solunumuna neden olduğu için farenjite sebep olmaktadır. Bu rahatsızlıkta hasta efor halinde iken yeteri kadar nefes alamadığını, sabah uyandığında ağzının kuru ve paslı olduğunu hissedebilir. Deviasyon ameliyatı lokal anestezi dışında sedasyonla da yapılabilir. Hasta konforu ve cerrahın daha sorunsuz bir çalışma açısından daha çok genel anestezi tercih edilmektedir.

Deviasyon Ameliyatı Öncesi

Aspirin, ibuprofen ya da E vitamini içeren ilaçları kesinlikle içmeyiniz. Doktordan veya eczaneden bir ilaç alacak olursanız bu konuyu bildirmeniz oldukça önemlidir. Çoğu ağrı kesici ve soğuk algınlığı ilaçları bu maddeleri içermektedir. Novalgin, Vermidon gibi ağrı kesicilerin kullanımında hiçbir sorun olmayacağı için çok şiddetli ağrılarınız var ise rahatlıkla bu ilaçları kullanabilirsiniz. Sigara, pipo ve diğer nikotin içeren tüm tütün ürünlerinden uzak durun. Nikotin sağlıklı kan dolaşımını etkilemesinin dışında başarılı bir ameliyat sonucunu olumsuz etkileyecektir. Nikotin alımının bir diğer riskli durumu ise anestezi alımı esnasında sizi daha büyük risk grubuna sokabilir. C vitamini almanızda hiçbir zarar yoktur. Ölçülerini ve günde ne kadar almanız gerektiğini doktorunuza sorabilirsiniz. C vitamininin alımı, yaraların daha çabuk iyileşmesine yardımcı olacaktır.

Deviasyon Ameliyatı Sonrası

  • Hasta ameliyattan çıktıktan sonra en erken üç saat sonra su içebilir. Daha erken su içecek olursanız bağırsak hareketleri normale dönmediği için kusma görülebilir. Su ihtiyacını karşılamak için dudaklar su ile silinebilir. Sıvı gıdalar ise ameliyattan dört saat sonra alınmalıdır.
  • Ameliyat sonrası oluşabilecek kanamayı önlemek için burnunuza silikon kalıp ya da tampon konulabilir.
  • Tampon konulması, burunda hapşırma hissi, burun tıkanıklığı, hafif kırmızı kan sızıntısı, gözlerde sulanma, baş ağrısı gibi rahatsızlıkların olması doğaldır. Tampon çıkarıldıktan sonra bu şikayetler azalacak ve bir hafta içinde tamamen kaybolacaktır.
  • Ameliyat olunduğu gün ya da ertesi gün ameliyat esnasında yutulan kan nedeniyle büyük abdest siyah renkte olabilir. Hasta ameliyat günü kahve telvesi şeklinde kusabilir. Endişe edilmemeli, eğer bu durum birkaç gün sürerse doktora başvurabilirsiniz.
  • Tampon konumu nedeniyle boğazda hafif yanma, kuruluk hissi ve boğaz ağrısı olacaktır. Bu rahatsızlıklarınız genel anestezi esnasında yerleştirilmiş anestezi borusu nedeniyle üç ya da dört gün sürecektir. Bol bol sıvı ve ılık içeceklerle boğazınızı nemli tutmanız iyi gelecektir.

Deviasyon Ameliyatı Kaç Yaşından İtibaren Yapılabilir?

Deviasyon ameliyatı uygulanacak hasta için kabul edilen yaş sınırı on sekiz olmalıdır. Literatürde ise hususi hallerde daha küçük yaşlarda cerrahi uygulanabileceği bildirilmiştir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Burun Ucu Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Burun Ucu Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Zehirli Guatr Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Zehirli Guatr Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Kapalı Mide Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kapalı Mide Ameliyatı Riskleri ve Sonrası