İç Basur Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

İç basur ameliyatı, ilerlemiş basur vakalarında tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Amacına ulaşmak için farklı teknikler kullanılır. Longo, klasik ve THD-HAL yöntemleri, her biri kendi avantajlarıyla, hastaların normal yaşamlarına kısa sürede dönmelerini sağlamak için uygulanır.
İç Basur Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
31 Ağustos 2024
İç basur ameliyatı, ilerlemiş basur vakalarında başka bir tedavi seçeneği kalmadığında başvurulan bir yöntemdir. Ameliyatın amacı, makatın içinde zarar görmüş olan dokuyu çıkarmak ve kişinin tekrar normal yaşantısına dönmesini sağlamaktır. Bu ameliyat çeşitli yöntemlerle gerçekleştirilebilir.

İç Basur Ameliyatı Longo Yöntemi


Longo yöntemiyle yapılan iç basur ameliyatı, makatın iç taraflarında yukarıda meydana gelen basurların alınmasını hedefler. İç kısımlarda sinir ağları az olduğu için, ameliyattan sonra neredeyse hiç ağrı ve sızı hissedilmez. Bu yöntem, 3-4. evredeki basur vakalarında kullanılır ve yüksek bir başarı oranına sahiptir. Operasyon yaklaşık yarım saat sürer ve hasta doktorun tavsiyelerine uyarsa, birkaç gün içinde normal hayatına dönebilir. Ameliyatın iç kısmında olduğu için, tuvalet ihtiyacı giderirken ameliyatlı kısım baskıya maruz kalmaz ve ameliyattan bir iki gün sonra rahat bir şekilde tuvalete gidilebilir. Bu yöntemde, sarkıp dışarıya çıkan kısımlar bir cihazla yukarıya doğru çekilerek, dışarıda bir şeyin kalmaması sağlanır. Yine bu yöntemle operasyon geçiren hastalar genellikle ağrı kesici kullanma ihtiyacı duymaz.

İç Basur Ameliyatı Klasik Yöntem


Klasik yöntemle yapılan iç basur ameliyatı öncesinde, hastaya birtakım bilgiler verilerek, operasyonun kolay geçmesi sağlanır. Örneğin, ameliyattan bir gün öncesinden başlayarak hastaya ishal yapıcı ilaç verilir. Böylece hastanın bağırsakları boşaltılır ve hastaya gıda ve su takviyesi yapılmaz. Bu, ameliyat sırasında kolaylık sağlar ve ameliyat sonrasında hastanın rahat etmesine yardımcı olur. Aksi takdirde, ameliyat sırasında bağırsaktan gelen artıklar doktorun işini zorlaştırır, ameliyatlı kısma baskı yapar ve sürtünür, bu da başarı oranını düşürür. Bu ameliyatta spinal anestezi (belden aşağısını uyuşturan) tercih edilir. Çünkü ameliyat sonrasında birkaç saat süresince sancı ve ağrı hissedilir. Bu anestezi ile bu süre atlatılmış olur. Ameliyat, legisure adı verilen bir aletle yapılır. Bu alet yardımı ile pratik, kansız ve dikişsiz bir ameliyat gerçekleştirilir. Ayrıca, operasyon anında oluşabilecek ağrı ve kanamalarda da hastaya kolaylık sağlanmış olur. Bu yöntemde, fazla olup sarkan dokular kesilerek alınır ve ortaya çıkan boşluklar dikilir, böylece makat eski haline döner. Ameliyatta ne kadar dokunun alınacağına doktor karar verir. Eğer fazla doku alınırsa, makat darlığı meydana gelebilir. Eğer gereğinden az doku alınırsa, basurun tekrar ortaya çıkma riskiyle karşı karşıya kalınabilir.

THD-HAL ile Yapılan İç Basur Ameliyatı


THD-HAL yöntemi ile yapılan iç basur ameliyatında, basura kan veren damarlar bağlanır. Bir cihaz ile makatın içine girilerek basurun içindeki atardamar bulunur ve bağlanır. Bu yöntemle kesme ve ağrı azalır. Birkaç gün içinde normale dönülür. Tuvaletini tutamama ve gaz kaçırma gibi yan etkileri yoktur.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Bahra 21 Mayıs 2024 Salı

Merhaba bende de basur sorunu var ve çok büyük sorunlar yaşıyorum. Ancak en büyük sorun hastaneye gitmekten çekinmem ve işlemleri yaptırmaktan korkmam. Bu korkuyu nasıl yenmeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Bahra,

Öncelikle, bu sorununuzu paylaştığınız ve yardım istemekten çekinmediğiniz için tebrik ederim. Bu çok önemli bir adım. Hastaneye gitmekten ve işlemlerden korkmanız çok normal. Öncelikle, bu korkuyu yenmek için kendinizi bilgilendirmeniz önemli. Doktor randevunuza gitmeden önce, ne bekleyebileceğiniz hakkında bilgi sahibi olmak sizi rahatlatabilir. Bir yakınınızdan veya güvendiklerinizden size eşlik etmelerini isteyebilirsiniz. Ayrıca, doktorunuzla açık iletişim kurmak ve tüm endişelerinizi paylaşmak da size yardımcı olacaktır. Unutmayın ki, sağlığınız her şeyden önemli.

2. Cevap
cevap
Törehan

İyi günler. Bahsettiğiniz sorun toplum olarak genel olarak görülen sorunlardan biridir. Ancak bu bir hastalık ve bunun tedavisi için utancı bir kenara bırakarak bir uzmana görünebilirsiniz. Hastalık ilerledikçe ağrılarınız artacak ve belkide daha büyük sorunlara yol açacaktır. Bence zaman kaybetmeden bir uzmana başvurun. Geçmiş olsun.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Varis Ameliyatı Sonrası Riskleri ve Sonrası
Varis Ameliyatı Sonrası Riskleri ve Sonrası
Göz Torbası Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
Göz Torbası Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
Böbrek Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
Böbrek Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
Ameliyat İpliği
Ameliyat İpliği
Ses Teli Polip Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
Ses Teli Polip Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
Güncel
Beyin Kanaması Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
Beyin Kanaması Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
Güncel
Açık Prostat Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
Açık Prostat Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
Güncel
Bademcik Ameliyatı Sonrası Beslenme
Bademcik Ameliyatı Sonrası Beslenme