Diş Eti Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
11 Temmuz 2024

Diş Eti Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Diş Eti Ameliyatı

Diş eti ameliyatı, diş eti hastalıklarının tedavisinde sıklıkla başvurulan bir yöntemdir. Bu ameliyat, diş yüzeyine yapışan tartar ve plağın alınmasıyla gerçekleştirilir. Aslında bu tedavi, düşünüldüğü gibi diş yüzeyine değil, diş eti çizgisinin altında kalan alana uygulanır. Plak, diş yüzeyine ve özellikle sert yüzeylere yapışan bir yapıdır. Bu nedenle, bu bölgeye kök düzleştirme işlemi uygulanır. Kök düzleştirme işlemi ile tartar da düzleştirilmiş olur. Plak ise yapışkan bir maddedir ve bakteri doludur. Bu bakteri plakları, dişlere büyük zararlar verebilir. Zamanla bu plak sertleşir ve kalkulus adını alır.

Bakteriler, ağızda birçok hastalığa yol açabildiği gibi dişlerde de çeşitli hastalıklara sebep olabilir. Plak, bakterilerin dişe daha kolay yapışmasını sağlar ve diş etinde engebeli bir yapı oluşturur. Diş kök temizliği, bu durumu engellemek için yapılır. Diş eti hastalığının erken aşamalarında bu tedavi uygulanır. Eğer hastalık çok ilerlemişse, diş eti ameliyatına başvurulur.

Diş Eti Ameliyatı Nasıl Teşhis Edilir?

Bir diş eti ameliyatının gerekli olup olmadığını belirlemek için aşağıdaki belirtiler göz önünde bulundurulmalıdır:

  • Diş etlerinde çekilme
  • Diş etlerinin sık sık kanaması
  • Ağız kokusu
  • Diş etlerinin kızarması

Eğer bu belirtilerle karşı karşıya iseniz, bir diş hekimine gitmeniz önerilir. Yukarıda anlatıldığı gibi, poliklinikte gerçekleştirilen tedavi ile bu sorunlar giderilebilir. Ancak, bu belirtiler ileri seviyedeyse, doktorunuz diş eti ameliyatı olmanız gerektiğini söyleyecektir.

Diş Eti Ameliyatı Nasıl Gerçekleştirilir?

Diş eti ameliyatı genellikle bir saatten kısa sürer. Ameliyat sırasında lokal anestezi uygulanır, bu sayede hasta hiçbir şey hissetmez. Ameliyata iki diş hekimi ve bir asistan katılır. Ameliyatın en zorlayıcı kısmı, sekiz ila on adet iğnenin çeneye uygulanmasıdır. Çenenin arka ve ön kısmına bu iğneler yapılır. Uyuşma gerçekleştikten sonra, diş etindeki iltihap temizlenir ve diş etine dikiş atılır.

Ameliyat Sonrası Dönem

Diş eti ameliyatı zor bir ameliyat değildir, ancak asıl zorluk ameliyat sonrası dönemdedir. Ameliyattan sonra on gün boyunca hasta sert yiyecekler tüketemez. Sulu ve yumuşak gıdalar tüketmekte fayda vardır. Ayrıca, çok sıcak veya çok soğuk içecekler içmek yasaktır. Ameliyat sonrası antibiyotik kullanımı nedeniyle hasta alkol tüketmemelidir. Sigara kullanıyorsa, en az on gün boyunca sigara içmemelidir. Dikişler alındıktan ve iyileşme süreci tamamlandıktan sonra, dişlere daha fazla özen gösterilmelidir. Özel diş fırçaları ve diş ipleri kullanılmalıdır.

Sonuç

Diş eti ameliyatı, diş eti hastalıklarının tedavisinde etkili bir yöntemdir. Erken teşhis ve tedavi, daha ileri problemleri önlemek açısından önemlidir. Ameliyat sonrası dönemde ağız hijyenine dikkat etmek ve düzenli diş hekimi kontrollerine gitmek, sağlıklı diş etlerine sahip olmanın anahtarıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Suner

11 Temmuz 2024 Perşembe

Diş eti ameliyatından sonra ne kadar sureyle sigara kullanmamalıyım? Ameliyat sonrası antibiyotik kullanımı nedeniyle alkol tüketmemem gerektiğini öğrendim, bu süre ne kadar olmalı? Ameliyat sonrası sert yiyecekler tüketmemem gerektiği söyleniyor, yumuşak gıdalar dışında ne yemeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Suner,

Diş eti ameliyatından sonra sigara kullanımı, iyileşme sürecini olumsuz etkileyebilir. Genellikle doktorlar, ameliyat sonrasındaki ilk 48 saat boyunca sigara içmemenizi önerirler. Ancak, en iyi sonuçlar için mümkünse tamamen bırakmanız en iyisidir.

Antibiyotik kullanımı sırasında alkol tüketmemeniz gerektiği doğru. Alkol, antibiyotiğin etkinliğini azaltabilir ve yan etkilerini artırabilir. Genellikle, antibiyotik tedavisi süresince ve tedavi bittikten sonra en az 48 saat boyunca alkol tüketmemeniz önerilir.

Ameliyat sonrası sert yiyeceklerden kaçınarak yumuşak ve besleyici gıdalara yönelmek önemlidir. Yoğurt, püre haline getirilmiş sebzeler, çorba, haşlanmış yumurta, muz gibi kolay çiğnenebilen ve sindirilebilen yiyecekleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca, yeterince su içmeyi unutmayın.

Geçmiş olsun, umarım hızlı bir şekilde iyileşirsiniz.

Sevgilerle,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Ses Teli Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Ses Teli Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Laparoskopi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Laparoskopi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Safra Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Safra Ameliyatı Riskleri ve Sonrası